Вибухи в Керченській протоці: повідомляють про атаку дронів і пошкодження танкера РФ, який під санкціями США

У ніч проти 5 серпня в районі Керченської протоки лунали вибухи: спершу через загрозу атаки російські окупанти перекрили рух по незаконно зведеному Керченському мосту, а пізніше телеграм-канали повідомили, що внаслідок атаки надводних дронів пошкоджений танкер SIG (“Сиг”) під прапором РФ, який перебуває під санкціями США.

Після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про вибухи поблизу Керченського (Кримського) мосту й коментарі стривожених мешканців Криму, які їх чули, радник окупаційного  “глави” Криму Олег Крючков повідомив, що вибухів безпосередньо в районі мосту не було.

Водночас кремлівські телеграм-канали поширили коментар колаборанта Володимира Рогова, який написав, що “в районі Керченської протоки і підходів до Кримського моста знищено три надводних дрони”.

Невдовзі в мережі з’явилися повідомлення про те, що в результаті атаки морськими безпілотниками в Керченській протоці міг бути пошкоджений російський танкер SIG, який прийшов із Туреччини.

Невдовзі цю інформацію з посиланням на “Морський рятувальний центр” у російській Тамані підтвердила пропагандистська інформагенція “ТАСС”.

Всередині танкера після удару дрона:

Танкер “Сіг” після удару дрона. Фото: База

Деякі телеграм-канали також оприлюднили запис нібито переговори моряків танкера SIG. Вони кажуть, що в результаті атаки затоплено машинне відділення судна й відтак танкер більше не може рухатися самостійно, без буксира.

Також моряки повідомляють, що танкер ішов порожній, без нафти. Він внаслідок затоплення до рівня ватерлінії утворився крен на 1-2 градуси.

За інформацією “ТАСС”, що місця події вирушила група рятувальників із Новоросійська. Станом на 2-гу годину ночі рятувати SIG прибули два буксири.

Танкер SIG внесений до санкційних списків США за те, що доставляв авіаційне паливо з Криму до Сирії.

Як писала “Новинарня“, 20 липня Міноборони України попередило, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, які знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення, з усіма відповідними ризиками”.

Крім того, судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне, з 05:00 20 липня 2023 року. Відповідну навігаційну інформацію для мореплавців уже оприлюднено, додала пресслужба Міноборони.

“Доля крейсера Москва доводить, що Сили оборони України мають необхідні засоби для відбиття російської агресії на морі”, – наголосили в МОУ.

Читайте також:
Морські дрони атакували базу флоту РФ і нафтобазу в Новоросійську. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна