Бойові медики зможуть переливати кров після відповідної підготовки в МОЗ, – Міноборони

Бойові медики зможуть здійснювати переливання крові після проходження відповідної підготовки в Міністерстві охорони здоров’я.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у четвер, 3 серпня.

«Що стосується переливання крові. Сподіваюся, наразі ми поставили крапку в цьому питанні. Бойові медики будуть мати право на переливання крові. Тут питання стоїть в іншому: щоби ці люди мали відповідну підготовку. Суть дискусії зводилася до цього», — сказала вона.

Маляр додала, що Командування медичних сил ЗСУ, Міноборони та МОЗ знайшли компроміс. «Для здійснення переливання крові бойовий медик повинен пройти відповідну підготовку», — зазначила заступниця міністра.

Понад 60% смертей на фронті, яким можна було б запобігти, пов’язані з крововтратою, наголошували в Міністерстві охорони здоров’я.

«Вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, оскільки дозволить виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю», — зазначали у відомстві.

Кілька днів тому уряд ухвалив постанову №681 «Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони в донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану», яка спрощує постачання донорської крові на фронт.

Тридцятий пункт документа, який опубліковано на сайті Кабміну, передбачає, що робити переливання можуть:

  • медпрацівники, які через свою кваліфікацію володіють методами трансфузії;
  • медпрацівники або військовослужбовці з медичною освітою, які навчилися переливати кров за програмою, визначеною Центром трансплант-координації.

Читайте також:
Медикам, які працюють у зоні бойових дій та поблизу лінії фронту, підвищать зарплатню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна