ВАКС затвердив угоду ексміністра екології Злочевського зі слідством у справі рекордного хабара в історії України

У межах справи про спробу підкупу антикорупціонерів, у якій фігурував ексміністр екології Микола Злочевський, зробили один із найбільших у країні донатів на Збройні сили України — на суму 805,5 мільйона гривень. Водночас колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості Злочевського.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура у вівторок, 1 серпня.

У САП нагадали, що за фактом спроби передачі рекордного хабаря керівництву антикорупційних органів — розміром у 6 мільйонів доларів — було проведено досудове розслідування по двох кримінальним провадженням.

Перше стосувалося учасників, що безпосередньо займалися організацією передачі неправомірної вигоди. Друге — безпосередньо колишнього міністра екології, від імені якого була спроба передати рекордний хабар.

У межах розгляду цих двох кримінальних проваджень на потреби ЗСУ було передано 805,5 млн грн.

Зокрема, кошти були направлені на:

  • 174,1 млн грн — на Сили Спеціальних операцій;
  • 600 млн грн — на проєкт «Армія Дронів» від UNITED 24;
  • 31,4 млн грн — на допомогу ЗСУ через рахунок НБУ.

1 серпня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім міністром Злочевським.

Прокурор врахував беззаперечне визнання ексміністром своєї винуватості, відсутність матеріальної шкоди, а також наявність суспільного інтересу у забезпеченні швидшого судового провадження.

Крім того, за результатами співпраці з прокурорами САП обвинувачений сплатив 500 млн грн «Армія Дронів» і надав допомогу підрозділам ЗСУ на загальну суму понад 160 млн грн.

За вироком суду Злочевському призначили узгоджене основне покарання у виді штрафу в розмірі чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як відомо, 12 червня 2020 року детективи НАБУ затримали групу осіб, які намагалися передати 5 млн дол. хабаря керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження проти ексміністра часів Януковича Миколи Злочевського, яке восени 2019 року Генпрокуратура передала до НАБУ.
Злочевського підозрюють у привласненні, розтраті майна (ч. 5 ст. 191 ККУ), відмиванні грошових коштів, здобутих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 ККУ) – це так звана “справа “Бурісми”.
Серед затриманих осіб — перший заступник начальника ГУ ДПС у м.Києві, один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича, колишній керівник одного з департаментів ДФС України, довірена особа ексміністра екології.
Особам повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.
1 липня Злочевському повідомили про підозру в організації надання хабаря керівникам САП і НАБУву розмірі 5 млн дол.
10 серпня Злочевського оголосили у розшук.

Читайте також:
Суд заочно арештував ексміністра екології Злочевського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна