Як шаблістка Харлан не потиснула руку Смирновій: Мінмолодьспорт змінив вимоги щодо поєдинків українців із росіянами

оновлено, доповнено

Мінмолодьспорт зняв заборону на поєдинки українських атлетів зі спортсменами з Росії й Білорусі. Завдяки цьому українська шаблістка Ольга Харлан 27 стартувала на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані.

У першому колі представниця Миколаєва перемогла Анну Смірнову з РФ, яка виступає під нейтральним прапором – 15:7.

Після перемоги Харлан не потисла руку своїй суперниці – коли Смирнова підійшла для вітання, українка замість ріки витягнула для привітання шаблю і так тримала.

За правилами FIE, відмова фехтувальника привітати суперника, рефері та глядачів до початку поєдинку або після останнього удару карається чорною карткою (дискваліфікацією), але Ольга пройшла далі.

ОНОВЛЕНО. Смирнова подала протест проти Харлан через відсутність “прояву поваги” і понад 50 хвилин перебувала на доріжці після матчу, сидячи на стільці.

Судді чемпіонату спочатку залишили в силі перемогу українки. Було повідомлено, що Ольга пройшла у наступний раунд, де змагатиметься проти Йоани Ілієвої з Болгарії.

Але згодом журналіст Євроспорту Марко Аркарі повідомив, що Харлан усе ж отримала дискваліфікацію, а її суперниця Ілієва автоматично пройшла далі, пише “Трибуна”.

Тепер через дискваліфікацію Харлан імовірно не зможе вибороти перепустку на Олімпіаду-2024. Також під ударом виступи українок у командному заліку.

“Це рішення зруйнувало моє життя, я вже не дівчинка, це будуть мої останні роки у світі фехтування, я хотіла закінчити на підйомі, а потім присвятити себе чомусь іншому, я мріяла отримати кваліфікацію в Париж”, – цитує розпачливий коментар Ольги Харлан “Гадзетта делло спорт”.

Напередодні, 26 липня, наш шпажист Ігор Рейзлін знявся з поєдинку 1/32 фіналу проти росіянина Вадима Анохіна, який у Мілані виступає під нейтральним прапором. Також знялися з індивідуального турніру дівчата-шпажистки – представниці ЗСУ.

Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев пояснював, що Україна не виступатиме на ЧС-2023 у тих дисциплінах, де заявлені росіяни.

Однак уже після цього, ввечері, Міністерство молоді і спорту опублікувало оновлений наказ, згідно з яким українці можуть змагатися на турнірах, де росіяни і білоруси допущені під нейтральним прапором. Заборона поширюється тільки на турніри, на яких росіяни і білоруси виступають з використанням своєї національної символіки.

Заборона українським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях разом з росіянами та білорусами почала діяти наприкінці березня.
У липні очільник НОК України та міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт зазначав, що питання перегляду вимог до бойкоту змагань, на яких виступають спортсмени з Росії та Білорусі, не передбачено.

Звернення Ольги Харлан після дискваліфікації:

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Kharlan Olga (@olgakharlan)

Читайте також:
Українські шпажистки із ЗСУ бойкотували індивідуальний турнір на чемпіонаті світу через присутність росіянок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна