Перші українські “леопарди” прибули на ремонтний хаб у Польщі

У Польщі, в місті Глівіце, почав роботу центр обслуговування та ремонту танків Leopard 2. Перші два “Леопарди” вже прибули на завод з України.

Про це в суботу, 22 липня, повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

“Ремонтний хаб у Глівіцях розпочав роботу! Перші два “Леопарди” вже прибули з України на завод “Бумар”, – ідеться в дописі міністра у твіттері.

Раніше стало відомо, що центр обслуговування і ремонту сімейства танків Leopard мав розпочати роботу у Польщі на заводі “Бумар-Лабенди” у травні 2023 року. Однак на початку липня стало відомо, що Німеччина і Польща не можуть домовитися про обслуговування переданих Україні “леопардів”. Суперечності точилися навколо цін за ремонтні роботи.

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством “Краус-Мафай”. Він став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танка Leopard 1 (ці старіші моделі також передають Україні). Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройними силами Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Над передачею Україні основних бойових танків “Леопард” для протидії російській агресії співпрацюють Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди. Інші країни надають “челленджери”, Т-72, згодом – “абрамси” тощо.

Деякі “леопарди” вже були пошкоджені та уражені росіянами під час українського наступу на Запоріжжі, що почався в червні.

Читайте також:
Німеччина передала Україні перші 10 танків Leopard 1

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна