РФ планує перевести один блок ЗАЕС у стан гарячого зупину

Російські загарбники на Запорізькій атомній електростанції  планують перевести четвертий реакторний блок із холодного зупину до гарячого.

Про це 12 липня повідомила пресслужба МАГАТЕ.

“Станція окремо готується до переведення 4-го реакторного блоку з холодного зупину на гарячий – після чого 5-й енергоблок, який зараз перебуває в режимі гарячого зупину, буде переведено на холодний зупин для проведення профілактичних робіт, які можливі лише при холодному зупині. Інші блоки залишаються в холодному режимі”, – йдеться в повідомленні.

Водночас експерти агентства досі не підтверджують наявність вибухівки, при цьому зазначають, що дах енергоблоків № 3 та 4 вони ще не обстежили.

МАГАТЕ “наполегливо закликає” ЗАЕС дослідити можливість встановлення зовнішнього котла для вироблення необхідної пари, щоб перевести всі енергоблоки в стан холодної зупинки.

В агенції заявляють, що дві основні водойми для охолодження реакторів ЗАЕС мають стабільний рівень води, який знижується на 1-2 см за добу через випаровування й використання. У звіті стверджується, що станція має вдосталь води на кілька місяців.

Як писала “Новинарня” раніше, окупанти встановили протипіхотні міни у технічних приміщеннях та машинних залах станції.

Контекст

До початку війни, в лютому 2022 року, до ЗАЕС вело чотири лінії 750 кВ, уточнили в МАГАТЕ.
1 липня Запорізьку атомну станцію вперше за чотири місяці вдалося підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

30 червня в ГУР повідомили, що російські окупанти “зменшують присутність” на захопленій Запорізькій атомній електростанції. В українській розвідці уточнили, що російські військові рекомендували евакуюватися персоналу, який підписав контракти з “Росатомом” – вони мають виїхати до 5 липня, “бажаний напрямок евакуації” – територія окупованого Криму.
Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов також заявив, що російські війська додатково замінували окуповану Запорізьку АЕС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сценарій з мінування Запорізької АЕС для російських окупантів затверджено.
У зв’язку з загрозою катастрофи на Запорізькій АЕС український лідер також закликав ЄС працювати над наступним пакетом санкцій і запровадити обмеження проти російської компанії “Росатом”.
Глава МЗС України Дмитро Кулеба попереджає, що ризик вчинення Росією теракту на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем її окупаційних військ, ставить під загрозу весь простір ОБСЄ.

Станом на ранок 5 липня окупована росіянами ЗАЕС працює в штатному режимі. Значних переміщень живої сили та техніки окупантів не зафіксовано.

6 липня глава української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що загроза техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС знижується.

Цього ж дня стало відомо, що війська РФ продовжують нарощувати присутність на ЗАЕС. Там ворог укріплюється, наче готується до бою, а на покрівлях будівель по периметру станції встановлює вогневі позиції.

Читайте також:
На супутникових знімках ЗАЕС видно невідомі об’єкти на даху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна