Окупанти укріплюються на ЗАЕС, по периметру встановлюють вогневі позиції, – співробітник станції

Війська РФ продовжують нарощувати присутність на Запорізькій АЕС. Там ворог укріплюється, наче готується до бою, а на покрівлях будівель по периметру станції встановлює вогневі позиції.

Про це розповів один із співробітників, який досі працює на ЗАЕС, в інтерв’ю “Суспільному“, опублікованому 5 липня.

“Все ще триває їхня робота з укріплення й ознак того, що вони збираються звідси іти, поки що немає”, – сказав він.

За його словами, раніше загарбники не були такі активні.

“Спочатку вони рили окопи навколо проммайданчика, ближче до міста. Я, як людина не військова, думаю, це було швидше для того, щоб чимось їх займати. Зараз вони роблять це більш технологічно – встановлюють вогневі точки всередині приміщень станції й таке враження, ніби вони зібралися там воювати. Але можливо, це також повʼязано з тим, що їм немає чим зайнятися.

Диверсію вони можуть організувати, завадити їм ніхто не зможе. Але як підготовка до диверсій це не виглядає, бо вони укріплюються ніби для бо”, – зазначив співробітника ЗАЕС.

Він також додав, що поведінка росіян не змінилася: “Вони присутні на станції, живуть в технічних приміщеннях, зберігають тут багато зброї, техніка то зʼявляється, то зникає, багато вантажівок і що в них – невідомо”.

Ризик підриву чогось на станції існував з моменту захоплення, зауважив співробітник станції.

“Однак з точки зору загрози середовищу зараз ризики навіть нижчі, бо станція не працює. А пошкодити станцію вони могли що рік назад, що зараз”, – сказав він.

В інтерв’ю співробітник ЗАЕС також заявив, що блоки ЗАЕС охолоджені майже рік, тому ризик викиду радіонуклідів значно зменшився. Окупанти можуть пошкодити станцію, але нині в реакторних залах їх немає.

“Ціллю може бути виведення з ладу станції як економічного обʼєкта. Вони це можуть зробити швидко, пошкодивши генератор чи турбіну і ЗАЕС перестане працювати на довгий час. Це один з найбільш вірогідних сценаріїв, який може трапитися при відході російських військ.

Вони можуть підірвати дамбу ставка-охолоджувача — це менш критичний варіант. Зараз усі слідкують за його рівнем, бо це джерело охолодження непрацюючих блоків, реакторів і басейнів з відпрацьованим паливом.

Але це сценарій розтягнутий в часі, тому менш критичний. По-друге, вони можуть підірвати машинні зали, де є їхні автівки, які швидше за все з вибухівкою. Підрив машинних залів — це тривалий негативний економічний вплив.

Якщо вони дійсно зададуться метою зробити радіаційну аварію, можуть це зробити з витоком теплоносія ядерного реактора. Це вже треба всередині біля реактора підривати й порушувати цілісність обладнання. Чи вдадуться вони до такого? Не знаю. Але в реакторних залах їх немає”, – сказав він.

На думку співробітника ЗАЕС, ризики для населення зараз мінімальні, оскільки блоки не працюють і не виробляють радіоактивні речовини. Найбільш летючі небезпечні радіоізотопи вже розпалися за цей час, зазначив він.

Нагадаємо, напередодні глава української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що загроза техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС знижується.

Контекст

До початку війни, в лютому 2022 року, до ЗАЕС вело чотири лінії 750 кВ, уточнили в МАГАТЕ.
1 липня Запорізьку атомну станцію вперше за чотири місяці вдалося підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

30 червня в ГУР повідомили, що російські окупанти “зменшують присутність” на захопленій Запорізькій атомній електростанції. В українській розвідці уточнили, що російські військові рекомендували евакуюватися персоналу, який підписав контракти з “Росатомом” – вони мають виїхати до 5 липня, “бажаний напрямок евакуації” – територія окупованого Криму.
Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов також заявив, що російські війська додатково замінували окуповану Запорізьку АЕС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сценарій з мінування Запорізької АЕС для російських окупантів затверджено.
У зв’язку з загрозою катастрофи на Запорізькій АЕС український лідер також закликав ЄС працювати над наступним пакетом санкцій і запровадити обмеження проти російської компанії “Росатом”.
Глава МЗС України Дмитро Кулеба попереджає, що ризик вчинення Росією теракту на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем її окупаційних військ, ставить під загрозу весь простір ОБСЄ.

Станом на ранок 5 липня окупована росіянами ЗАЕС працює в штатному режимі. Значних переміщень живої сили та техніки окупантів не зафіксовано.

Читайте також:
В очікуванні подій на ЗАЕС: поради експертки з інформаційної гігієни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна