Зростання податків на пальне: як змінилися ціни на АЗС за тиждень

За перший тиждень після повернення податків на пальне рівня 2022 року бензин А-95 уроздріб подорожчав на 3 грн (в середньому до 47 грн 90 коп.), дизпальне –  на 3 грн 45 коп. (до 46 грн 86 коп.), скраплений газ подорожчав на 1 грн 47 коп. (до 23 грн 29 коп.).

Такі дані під час брифінгу в “Медіацентрі Україна – Укрінформ” повідомив 10 липня Сергій Куюн, директор консалтингової групи “А95”.

“Як і очікувалося, поступове зростання було в діапазоні 2-5 гривень, в залежності від мережі. І бачимо, що заправні станції так званого економ-сегменту, які завжди торгують у мінімальній ціновій пропозиції, були змушені більше піднімати – до 5 гривень на літрі. Ті, хто торгує по “верхній планці”, підняли ціни не так суттєво – 2,50 – 3 грн за літр”, – зазначив експерт.

Куюн пояснив, що  зараз основний вплив на подорожчання справив ПДВ, тому що цей податок сплачується на момент продажу. Але надалі ціна поступово зростатиме за рахунок акцизу, позаяк напередодні повернення податків трейдери готувалися та завезли багато пального з низьким податком.

Експерт припускає, що про повна інтеграція нових податків у ціну на пальне відбудеться приблизно на початку серпня.

“Тобто акцизний збір сплачується на момент перетину кордону, і відповідно ми бачили, що рекордні рівні постачання були в червні та у травні. Відповідно це говорить про те, що трейдери готувалися до цього, привезли багато пального з низьким податком, і відповідно цей запас буде зараз реалізовуватися і поступово буде на ринок надходити пальне вже з новими податками. Відповідно, коли ця ротація запасів завершиться, тоді можна буде говорити про повну інтеграцію нових податків у ціну. Думаю, що це можна буде робити десь на початку серпня”, – сказав Сергій Куюн.

Він зауважив, що  загалом податкове навантаження на бензин з 1 липня зросло на 11 грн за літр, на дизпальне – на 8 грн за літр, на скраплений газ – на 3 грн.

Читайте також:
Після повернення довоєнного податку ціни на бензин зростуть на 7-8 грн, але не одразу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна