Після повернення довоєнного податку ціни на бензин зростуть на 7-8 грн, але не одразу

Із 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на довоєнний рівень: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до 213 євро, на дизпаливо – 139,5 євро за 1000 літрів.

Це передбачає закон №7668-д, ухвалений ще у вересні 2022 року.

Так, після повернення податків ставка ПДВ на нафтопродукти зросте із 7% до 20%, акциз на бензин – до 213 євро за тис літрів, на дизпальне – до 139,5 євро.

Крім того, акциз на зріджений газ не зміниться і становитиме 52 євро.

За словами директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, на 11 грн/л зросте податкове навантаження на бензин, на 8 грн/л – на дизпаливо, на 3 грн/л – на скраплений газ.

Відповідно, ціни на бензин і дизель невдовзі зростуть на 5-8 грн або трохи більше.

“Якусь частину, мінімум 2-3 грн/л, на себе заберуть мережі, але дизпаливо додасть стовідсотково 5 грн/л, бензин – 7-8 грн/л. По газу на ті самі 3 грн/л ціна і підвищиться”, – пояснив Куюн.

Водночас, вважає Куюн, усе залежатиме від закупівельної вартості нафтопродуктів, більша частина яких імпортується.

Станом на 1 липня на деяких АЗК ціни зросли хіба на 1 грн/літр, а на деяких – лишаються незмінними, адже заправники ще реалізують пальне, яке було закуплене за старими цінами. При цьому на багатьох АЗК спостерігаються черги: водії поспішають запастися дешевшим бензином і соляркою.

Читайте також:
Експерти розповіли, наскільки зростуть ціни на бензин після повернення ПДВ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна