Допомагав катувати полонених патріотів: священник-колаборант Талько досі очолює храм “УПЦ МП” в Бородянці

Служба безпеки України розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму так званої “УПЦ Московського патріархату” в смт Бородянка. При цьому в повідомленні пресцентру СБУ 7 липня прямо назване ім’я священника – Віктор Талько.

Спецслужба перевіряє дані про можливе сприяння Талька росіянам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 жителів Київщини під час тимчасової окупації регіону навесні 2022 року.

Крім того, співробітники СБУ розслідують обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько. За попередньою версією слідства, клірик запропонував окупантам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору. “Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року рашисти утримували там трьох українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів”, – повідомляє Служба.

Також СБУ ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України.

Питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу будуть вирішувати за результатами досудового розслідування. У разі доведення провини Тальку загрожує до 5 років позбавлення волі.

Що відомо про Віктора Талька

Священник Московського патріархату Віктор Талько залишається настоятелем храму святого архистратига Михаїла в Бородянці на Київщині, хоча він активно співпрацював із російськими загарбниками під час окупації селища в лютому-березні 2022 року.

У січні 2023 року журналісти “Бігус.інфо” оприлюднили розслідування щодо злочинної діяльності Талька. Тим часом керівництво “УПЦ Московського патріархату” намагається відбілити колаборанта.

“Разврат по Киеву, по Крещатику гомосексуалисты парады устраивают. Это нормально? Если бы в 2016 году российские войска пришли сюда – вас бы с цветами встречали. Потому в 2016 году надо было поддержать Януковича. То есть, в 2014-м. А он подвел всех. Убежал сам в Россию и нас подставил всех. За это время воспитали новое поколение. Наши верующие люди слышали, как наши украинские солдаты приветствуют друг друга “Хайль Гитлер!”. Це – цитата з інтерв’ю, яке священник “УПЦ МП” з Бородянки Віктор Талько дав російським пропагандистам на початку березня 2022 року, під час окупації селища російськими військовими.

Після звільнення Бородянки так званий “слуга Божий” виправдовувався у розмові з пропагандистським ресурсом Московського патріархату “Діалог.тут”, що, мовляв, росіяни його підставили: зробили вигляд, що вимкнули мікрофон, а насправді записували спілкування. Тобто свої антиукраїнські погляди Талько навіть не став спростовувати. Не говорив і про тиск чи погрози з боку окупантів, а отже, визнав, що про “українських солдатів-нацистів” і нібито проросійські переконання жителів Київщини казав щиро.

В інтерв’ю західним журналістам священник “УПЦ МП” фактично підтвердив свої симпатії щодо російських загарбників. “Ми попросили муку у російських солдатів, щоб спекти хліб для людей у ​​нашій церкві. І українська влада не може зрозуміти, як це так – українському священнику допоміг ворог. Українська влада тепер зображує російських солдатів жахливими. Але насправді російські солдати були іншими”, – сказав Талько у розмові з журналістами британського The Guardian.

Колаборант підтримував росіян не лише словом, а й ділом. Наприкінці березня 2022 року вісім волонтерських бусів везли гуманітарку в сусіднє з Бородянкою селище Бабинці. На в’їзді п’ятеро героїв сюжету “Бігус.інфо” разом з іншими волонтерами потрапили у засідку російських військових. Один з українців – Роман Ганаба – розповідає, що їхню колону машин затримали російські солдати та під страхом смерті змусили їхати за ними. Привезли їх до церкви отця Віктора: “До нас одразу вийшов отець Віктор у супроводі чоловіка у військовій формі, але це не був камуфляж, піксель. Ми так зрозуміли, що це представник спецслужб російських. Вони прийшли сказали, що ми не мали права їздити, по нам будуть спецперевірки, ФСБ буде всіх перевіряти, а до того часу ми будемо знаходитися на території церкви. Отець дав команду: “Розміщайте людей”.

Полонених тримали у зачинених келіях. Вдень їх випускали на вулицю, але тільки на територію церкви, в іншому разі – розстріл. Вночі світла не вмикали: служителі храму УПЦ МП пропонували купувати свічки. А також намагалися “перевиховувати” українських патріотів: “Казали, що потрібно каятися, молитися, сповідатися. Жіночки підходили і казали: от була у нас уже одна така група, як ви – не молилися, а потім помолилися і додому поїхали”.

Місцеві жителі пригадують, що під час окупації священник Віктор Талько був для загарбників “своїм”: вільно пересувався між ворожими блокпостами, годував росіян і надавав їм інформацію про українських патріотів.

Священник Дмитро Кошка, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України, який у перші дні війни записався до тероборони, каже, що представник МП “здав” всю інформацію про нього російським солдатам, включно з місцем проживання.

“Територіальна оборона мені розповіла, що коли російські солдати прийшли до церкви шукати мене, вони всім показали всі мої особисті дані, навіть паспортні дані. Вони мали всю інформацію про мене. Самі б вони ніколи не цього знайшли, їм допоміг російський священник. Він дав їм усю цю інформацію… Я дуже добре знаю його”, – казав Кошка.

В інтерв’ю пропагандистці “УПЦ МП” Юлії Комінко (“Діалог.тут”) Віктор Талько відкинув будь-які закиди у свій бік. Але не заперечив, що допоміг росіянам вивозити місцевих жителів у Білорусь. 18 березня з двору церкви російські військові вивезли до Білорусі на ЗіЛ-157 понад 20 людей — це наймасовіший випадок. Так званий “священник” агітував бородянців виїжджати, брехав, що це – ініціатива української влади.

За даними релігієзнавця Андрія Ковальова, ресурс “Діалог.тут” базується в Іонинському монастирі МП у Києві, а фінансує його так званий “архієпископ УПЦ МП” Іона (Черепанов). Активною дописувачкою сайту є колишня голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан. Отже, можна сказати, що за колаборанта Талька у Московському патріархаті “вписалися” на найвищому рівні.

Священник “УПЦ МП” Віктор Талько та “митрополит” Онуфрій (Березовський)

Вже 17 липня 2022 року на цвинтарі Бородянки, де поховано українців, закатованих російськими окупантами, отець Віктор по-блюзнірськи “молився” за упокій тих, хто, на його думку, мав би зустрічати росіян квітами. Співслужив колаборанту сам глава “УПЦ Московського патріархату” Онуфрій. Тобто керівництво МП від прислужника окупантів не відмежовується, навпаки – висловлює йому підтримку та схвалення його дій.

У березні 2023 цього року отця Віктора затримали прикордонники на вʼїзді до Києва. Після цього Нацполіція спілкувалася з Тальком. Про що саме — деталей не розкривають, посилаючись на інтереси слідства.

Читайте також:
Писав тексти проросійських брошур: СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП з Житомирщини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна