Писав тексти проросійських брошур: СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП з Житомирщини

Працівники СБУ повідомили про підозру керівнику та секретарю Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ МП, що на Житомирщині.

Ідеться про митрополита Віссаріона (Василь Стретович). Його обвинувачують у розповсюдженні агітаційних матеріалів, які провокували релігійну ворожнечу.

Про це у четвер, 1 червня, повідомляє СБУ.

За даними слідства, митрополит упродовж декількох років “особисто готував тексти прокремлівських листівок і брошур”. У цих “агітках” він ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них.

Фото: СБУ

Зазначається, що загальний тираж деструктивних матеріалів становив майже 50 тисяч примірників, які секретар єпархії – рідний брат митрополита розповсюджував серед священників та вірян релігійної громади.

Пропагандистські матеріали були вилучені навесні 2022 року. Експертизи підтвердили наявність у них висловлювань, які “спрямовані на розпалювання релігійної ненависті у прикордонному районі”.

СБУ стверджує, що внаслідок обшуків на території сусідньої Житомирської єпархії УПЦ МП правоохоронці “викрили “ближнє коло” місцевого архієрея на оборудках із пожертвами вірян”.

За даними слідства, фігуранти витратили на власні потреби гроші, зібрані парафіянами на ліквідацію наслідків пожежі в єпархіальному управлінні. Йдеться про понад 1 мільйон гривень.

Фото: СБУ

Так, на підставі висновків експертиз та зібраних доказів обом зловмисникам повідомлено про підозру в порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Фігурантам загрожує до 5 років тюрми.

Наразі триває розслідування за ч.3 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Встановлюються усі обставини злочину для притягнення винних до відповідальності.

Читайте також:
Називав ПЦУ церквою “антихреста”: на Буковині митрополиту УПЦ (МП) вручили підозру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна