Зеленський з Чехії поїхав до Словаччини

Президент України Володимир Зеленський після робочого візиту до Чехії вирушив до Словаччини. У Братиславі глава держави планує провести переговори з президентом країни Зузаною Чапутовою, премʼєр-міністром Людовітом Одором та головою Національної ради Борисом Колларом.

Про це 7 липня він повідомив у своєму Telegram.

“Разом із нашим надійним сусідом говоримо про конкретну оборонну підтримку та євроатлантичну інтеграцію України,саміт НАТО та формулу миру, двостороннє співробітництво, енергетичну безпеку”, – написав Зеленський.

Читайте також:
Чехія надішле ЗСУ гелікоптери та боєприпаси, а також навчатиме українських пілотів

Як писала “Новинарня“,  увечері, 6 липня, Володимир Зеленський прибув до Чехії, де зустрівся з своїм колегою Петром Павелом. Президенти обговорили підтримку України, санкції проти Росії, протидію роспропаганді та євроатлантичний шлях Києва.

Раніше цього ж дня Зеленський відвідав з візитом Болгарію, де підписав із премʼєр-міністром Ніколаєм Денковим спільну декларацію про підтримку членства України в НАТО.

Під час візиту Зеленський також посперечався з президентом Болгарії Руменом Радєвим, який дотримується досить проросійської позиції.

Під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв заявив, що немає швидкого вирішення” війни в Україні та “все більше і більше зброї не вирішить проблему”. У відповідь Зеленський спитав, як би Болгарія діяла в разі повномасштабного вторгнення Росії.

“Ви б сказали: “Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?” Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли”, – парирував Зеленський.

Також український президент розкритикував Радєва за використання слова “конфлікт” замість війни й відкинув пропозиції про “дипломатичне врегулювання”, пояснивши, що військова допомога Києву – кращий варіант, ніж допустити, щоб “війна прийшла до вас”.

“Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?” – наголосив Зеленський.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був “наляканий” і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь “пропозицію”.

Далі – Туреччина: зерновий коридор, полонені, НАТО

Після Болгарії та Чехії Зеленський уперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну відвідає Туреччину, де зустрінеться з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Візит має відбутися 7 липня, повідомили турецькі державні ЗМІ.

Як очікується, на зустрічі двох лідерів, серед іншого, йтиметься про укладену за посередництва Туреччини й ООН угоду з Росією щодо дозволу поставок українського зерна з чорноморських портів. Росія заявила, що може заблокувати “зернову угоду”, термін дії якої закінчується 17 липня.

Крім того, очікується, що Зеленський закликатиме Ердогана дати “зелене світло” членству Швеції в НАТО напередодні саміту Альянсу 11-12 липня у Вільнюсі.

Під час пресконференції у Празі Зеленський підтвердив, що планує візит у Туреччину та зустріч з Ердоганом.

“Ми повинні сьогодні акумулювати всіх лідерів Альянсу, аби тиснути на РФ не тільки на полі бою. Тиснути разом. У нас [із президентом Ердоганом] є кілька питань до обговорення. Це зернова ініціатива. Це дуже важливе питання підтримки України в НАТО. Це обмін полоненими. У нас є багато тем до обговорення, сподіваюся, будемо мати з них певні домовленості з президентом Туреччини”, – зауважив Зеленський.

Читайте також:
Касети, Bradley, снаряди для гаубиць і HIMARS: Штати виділять для ЗСУ допомогу на $800 млн, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна