Україна повернула тіла загиблих в Оленівці військових, більшість – вже ідентифіковані, – омбудсмен

Тіла українських військовополонених, загиблих унаслідок вибуху в колонії Оленівці на окупованій території Донеччини вдалося повернути, зараз триває аналіз ДНК.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів під час всеукраїнського правозахисного форуму “Легіон права” у п’ятницю, 7 липня.

“Тіла загиблих в Оленівці вдалося повернути. Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані”, – зауважив Лубінець, якого цитує “Укрінформ”.

Крім того, омбудсмен повідомив, що після трагедії в Оленівці спілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою та запропонував допустити в Оленівку міжнародних експертів.

“Я пропонував Москальковій, щоб разом з ними на місце вибуху в Оленівській колонії прибули експерти з різних країн, частину яких мала запросити Росія, а частину – Україна. Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення. Потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював”, – зазначив Лубінець.

Він додав, що російська сторона погодилася на такий крок, але потім з’явилися інформація, що росіяни терміново прибирають барак, в якому утримували українських військовополонених і в якому відбувся вибух, щось упорядковують, проводять “ремонтні роботи”.

“Я публічно сказав, що вони роблять все, щоб приховати сліди злочину. Нікого так і не допустили”, — сказав омбудсмен.

Лубінець наголосив, що місія ООН зі встановлення фактів про теракт в окупованій Оленівці жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

“Місію закрили, а я з ними навіть не зустрівся. На мій погляд, не зустрівся через їхнє небажання реально чимось займатися”, – зазначив омбудсмен.

За словами Лубінця, упродовж усього часу роботи місії – 5 місяців – він неодноразово намагався зустрітися з її учасниками онлайн чи офлайн. Зокрема, він висловлював готовність їхати у Нью-Йорк, щоб передати ті матеріали, які є в української сторони, а це експертний аналіз фото, відеоматеріалів, які оприлюднювали росіяни.

“На наш погляд, на погляд експертів, не тільки українських, які брали в цьому участь, це був заряд, встановлений всередині цього бараку, який дає дуже високу температуру”, – додав уповноважений.

Омбудсмен підкреслив, що в Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених, які були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Однак, за його словами, місію дивним чином закрили.

“Про це повідомив речник Гутерреша на пресконференції, і на пряме запитання журналістів: Ви прийняли рішення закрити цю місію через те, що РФ не допустила представників місії до Оленівки? Відповідь була: “Ми це не коментуємо”, – сказав Лубінець.

Передісторія

У селищі Оленівка на Донеччині розташована колонія №120, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, зокрема бійців полку “Азов”, а також цивільних заручників, що не пройшли так звану “фільтрацію”.

Уранці 29 липня угруповання “ДНР” поширило заяву, нібито ЗСУ вчинили ракетний обстріл колонії. Пропагандисти стверджували, що обстріл був навмисним, прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які “почали співпрацювати зі слідством”. У тюремних бараках начебто загинули близько 50 полонених, близько 70 – поранені.
За словами “заступника міністра інформації ДНР” Даніїла Безсонова, ЗСУ вночі нібито завдали удару по Оленівці із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вранці там розбирали завали і поширили шокуючі відео.

У Генштабі ЗСУ натомість заявили, що “ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по цьому об’єкту не здійснювали”. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, “ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів”. Російські окупанти переслідували “свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області”.

Читайте також:
“Туда не снимать!” Вигляд бараку в Оленівці не притаманний ураженню HIMARS, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна