“На Таврійському напрямку ЗСУ зіткнулися з найбільшими сучасними мінними полями в історії”: Костенко пояснив несподівану проблему

На Таврійському напрямку Збройні сили України зіткнулися з найбільшими осучасненими мінними полями у воєнній історії.

Про це в ефірі національного телемарафону в п’ятницю, 7 липня, заявив військовослужбовець, народний депутат, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

“Я б сказав, що українська армія – це перша армія в історії, яка зіткнулася з такими мінними полями, саме осучасненими. Були мінні поля в Першу, Другу світову війну, були в локальних конфліктах. Але [зараз росіяни облаштували на південному напрямку] саме технологічні, із застосуванням сучасних методів мінування, із перевищенням норм мінування в рази”, – сказав полковник СБУ, ветеран АТО Костенко.

Він нагадав, що існують норми мінування: на сто метрів території мають лежати три протитанкові міни, навколо них встановлені ще протипіхотні міни, це вкладається в чотири ряди і вважається мінним полем. “Тут все перевищено в десятки разів”, – наголосив офіцер.

“Українська армія – перша армія в історії, яка зіткнулася з таким масивним мінуванням, і зараз шукає способи й методи, як із цим боротися – на ходу, під час активних дій, які хтось називає контрнаступом чи наступом”, – зазначив військовий.

“Ця перешкода є дуже серйозною. І не тільки українці, а й весь світ побачив цю загрозу”, – сказав Роман Костенко.

Він додав, що з огляду на це “наші партнери навіть міняють концепцію” застосування військ НАТО. Якщо раніше вона полягала в тому, щоб зупинити ворога в глибині своєї території і потім “видавлювати”, то тепер видно, що таке видавлювання може бути пов’язане з великими втратами, і тому варто тримати оборону на перших рубежах та укріплювати їх – “робити все, щоб ворог не зайшов на твою територію”.

“Ця війна показала багато речей, через які цілі альянси змінюють концепцію ведення війни. Бо до такого ніхто не був готовий”, – підкреслив військовик.

Костенко розповів, що наразі українські війська завдають ударів по росіянах, щоб не дозволити їм бити по цивільній інфраструктурі, і противник зазнає значних втрат. “Плюс у нас є деякі успіхи, які ми будемо в подальшому, я сподіваюся, розвивати. І від них підуть навіть стратегічні успіхи. Зараз сили оборони працюють на утримання території і на створення умов для звільнення нашого лівобережжя”, – сказав також Костенко.

Читайте також:
Найглибше просування ЗСУ за добу – на Бердянському напрямку

Контекст

Очікуваний наступ ЗСУ на Таврійському напрямку фактично почався 4-5 червня. Відтоді в цих районах Запорізької і Донецької областей із важкими боями звільнено вісім населених пунктів, зокрема так званий Времівський виступ.

Наприкінці червня головний редактор сайту “Цензор” оприлюднив у соцмережі (однак після розголосу видалив) відео з бойовими діями 47-ї окремої механізованої бригади “Маґура” та зазначив, що “піхота бригади наступає по мінному полю”.
У сюжеті, знятому із дрона, було натуралістично показано, як бронетехніка нової бригади, зокрема БМП Bradley, заїжджають на мінне поле, з них по черзі зістрибують солдати, підриваються на мінах, втрачають кінцівки, до них на допомогу приходять медики, але їх чекає та сама доля.

Українська БМП M2 Bradley 47 ОМБр “Магура”, на рампі якої – кров українського бійця, що підірвався на протипіхотній міні і заповз назад у машину. Кадр відео

З цього приводу головний майстер-сержант 47 ОМБр “Магура” Валерій Маркус записав 27 червня звернення, в якому пояснив ситуацію. За словами Маркуса, російські війська підгодовувались до активних дій ЗСУ шляхом створення багатоешелонованої оборони та мінних полів, і армія РФ має в цьому перевагу.

“Так вже історично склалось, що росіяни на десять голів вище за нас в інженерно-саперному напрямі. Чому так трапилось – це окреме питання. Чому так трапилось у нашій країні та у нашій армії. Але це факт. Ви собі уявити не можете, наскільки масштабно, швидко й ефективно вони мінуються. Ми не вміємо мінувати так, як вони. Ми не вміємо окопуватись так, як вони. Згодні ви з цим чи не згодні, і мова не йде про окремі ситуації, а про ситуацію загалом – загальну обстановку”, – заявив головний майстер-сержант бригади, яка діє на Запорізькому напрямку.

Він зазначив, що на мінне поле можна наштовхнутися будь-де, і далеко не завжди про його існування можливо дізнатися завдяки діям розвідки.

Сайт Defense Express з цього приводу пише, що армія РФ має на озброєнні системи дистанційного мінування типу “Земледелие”, яка дозволяє створювати мінні поля на відстані до 15 км. Швидке дистанційне мінування російські війська можуть провести також засобами РСЗВ. Касетні мінні боєприпаси РФ активно використовує у 122-мм системі “Град” та 220-мм “Ураган”. Тобто навіть в умовах, коли мінне поле було зняте, у ворога є можливість його поновити його дистанційно.

І навіть після того, як ЗСУ проходять російське мінне поле, перед нашими бійцями виникає лінія оборони противника у вигляді багатоешелонної системи різних фортифікаційних укріплень, протитанкових ровів, надовбів, що розташована за 20-30 км від поточної лінії фронту.

Саме в таких умовах українські бійці продовжують просуватися вперед на Таврійському напрямку.

Читайте також:
Байден схвалив передачу Україні касетних боєприпасів, – WP

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна