Заворушення у Франції: сотні затриманих, протестувальники атакували будинок мера, Макрон відклав візит у Німеччину

У Франції тривають заворушення після загибелі 17-річного хлопця, якого під час перевірки на дорозі застрелив поліцейський: затримано кілька сотень протестувальників, президент Емманюель Макрон відклав державний візит до Німеччини, у передмісті Парижа Л’аї-ле-Роз постраждала сім’я місцевого мера.

Під час п’ятої ночі заворушень, що відбувалися по всій Франції після похорону загиблого 17-річного Наеля 1 липня, французька поліція затримала щонайменше 719 осіб, повідомляє France 24.

Водночас у міністерстві внутрішніх справ зазначили, що порівняно з першими днями протестів рівень насильства “знизився”. Сам похорон, на який прийшли сотні людей, відбувся у спокійній обстановці без присутності поліції.

Заворушення почалися з вечора вівторка, 27 червня. Тоді у передмісті Парижа Нантері поліцейські зупинили за порушення правил дорожнього руху водія алжирського походження Наеля М. Коли хлопець рушив, його застрелили. Поліцейські спочатку заявили, що водій намагався їх збити, але на опублікованому пізніше відео видно, що під час перевірки авто один із поліцейських тримає водія під прицілом. Коли автомобіль рушає з місця, поліцейський робить постріл і влучає водієві в груди.

38-річного поліцейського, який вистрілив у водія, заарештували. Його звинуватили у навмисному вбивстві.

Після цього тисячі демонстрантів у Нантері вийшли на вулиці, вимагаючи справедливого покарання для поліцейських.

Протести у Франції, 29 червня 2023 року. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Проте мирна акція швидко переросла у заворушення та зіткнення з поліцією. Насильство та заворушення поширилися на кілька міст Франції та навіть Бельгію і Швейцарію.

На боротьбу із заворушеннями спрямували загалом 45 тисяч поліцейських. Понад 200 із них уже зазнали травм у сутичках із протестувальниками. За час протестів були пошкоджені сотні будівель, спалені понад 2 тисячі автомобілів, розгромлені магазини і поліцейські дільниці.

У ніч на 2 липня протестувальники на автомобілі протаранили будинок мера міста Л’аї-ле-Роз. Сам мер Вінсент Жанбрун був у своєму офісі. Його дружина і двоє дітей спали, коли невідомі зловмисники в’їхали у ворота та підпалили автомобіль на подвір’ї.

Коли дружина мера та їхні малолітні діти намагалися втекти, їх закидали фаєрами, внаслідок чого жінка та одна дитина отримали поранення.

“Це була спроба вбивства через невимовне боягузтво”, – заявив мер.

Президент Франції Емманюель Макрон закликав припинити насильство і виявити спокій, “щоб справедливість могла перемогти”. Він також відклав державний візит у Німеччину, який мав розпочатися в неділю, 2 липня.

“Французи не зрозуміли б, якби він поїхав до Німеччини. Ці дні в Парижі важливі”, – наголосив Макрон.

Читайте також:
Black Lives Matter: демонстрації й сутички перекинулися зі США на Європу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна