Супутник зафіксував нову базу забезпечення окупантів біля Сімферополя

Супутник Planet Labs зафіксував нову базу забезпечення російських військових на території села Широке поблизу Сімферополя, на якій розташовані казарми та сотні вантажівок, позашляховиків і автоцистерн, які перевозять паливо.

Про це пишуть “Схеми” у вівторок, 27 червня.

Відповідно до знімків з супутника за 23 червня, нова база розташовується у двох місцях на території села Широке, що у 25 кілометрах на північ від Сімферополя у тимчасово окупованому Криму.

За допомогою військового експерта Михайла Жирохова, журналісти «Схем» змогли ідентифікувати техніку на більшій ділянці – переважно це військові вантажівки, автоцистерни та позашляховики. Також на знімку за 23 червня помітні об’єкти, які, на думку Жирохова, можуть слугувати казармами для російських військових.

Проаналізувавши знімки Planet Labs, «Схеми» встановили, що розгортання бази в цьому місці розпочалось ще у березні 2023 року. Раніше там було фермерське господарство.

Десятки вантажівок та автоцистерн, які перевозять пальне, супутник зафіксував і на другій ділянці села Широке. Раніше, ще у 2022 році, на цій території також була техніка, але в меншій кількості та не військова.

«Схеми» також встановили підрозділ армії РФ, що розташовується в цьому селі. Це – 101 окрема бригада матеріально-технічного забезпечення (ОбМТЗ), місце дислокації військової частини – місто Уссурійськ (Далекий Схід РФ).

Журналісти зв’язалися з одним із російських військовослужбовців – 26-річним Кирилом Бишковим, який раніше був внесений до бази «Миротворець».

Він підтвердив, що служить у 101 бригаді і дійсно перебуває в Криму.

«Поява однієї з таких бригад в окупованому Криму може свідчити про значне збільшення тут угруповання російської армії, адже очевидно, що частини, що знаходяться там з 2014 року, вже мають налагоджену систему забезпечення. Вибір місця у селі Широке не очевидний, але в Криму залишилося не так багато місць, де можна розгорнути подібні з’єднання, а штатний склад такої бригади – близько двох тисяч осіб», – вважає військовий експерт Михайло Жирохов.

Він зазначив, що підрозділи, які відповідають за матеріально-технічне забезпечення, зазвичай розгортають разом із бойовими частинами, щоб швидко організувати ремонт техніки чи підвезення пального.

Журналісти звертають увагу, що поруч із новою базою у Широкому знаходиться залізнична станція, а в селищі Гвардійське, що також неподалік – розташований аеродром, де розміщені бомбардувальники Су-24М та штурмовики Су-25, що беруть участь у війні з Україною.

Читайте також:
Кримські окупанти скиглять, що хтось знову пошкодив залізничне полотно. Цього разу – біля Феодосії. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна