“Двох точно. Все, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні”: як у Бердянську загинули двоє 16-річних українських партизанів

Ставленик російських окупантів на захопленій частині Запорізької області Владислав Рогов заявив, що в Бердянську “ліквідували двох проукраїнських терористів”. Колаборант назвав ім’я одного з них — це Тигран Оганнісян, 16-річний підліток, якого росіяни тримали в полоні.

Про вбивство йдеться в дописі Рогова в Telegram увечері в суботу, 24 червня.

Колаборант стверджує, що приблизно о 19-й годині, коли населення відпочивало із сім’ями на міській набережній, “двоє бойовиків відкрили вогонь з автоматів”. Силовики блокували та застрелили повстанців.

“Нині відомо, що одним із них був раніше затримуваний за антиросійську діяльність Тигран Оганесян”, — зазначив Рогов.

У мережі публікують, за деякими даними, останнє відео, записане Тиграном. На ньому хлопець у тактичних рукавичках тримає в руках автомат та схвильовано каже (російською мовою): “…Двох точно. Все, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні”. На цьому запис обривається.

Імовірно, Тигранові і його другові вдалося знищити поліцeйського-колаборанта, відібрати автомат і застрeлити ще одного російського військового.

Передісторія та розбирання

Тиграна Оганнісяна, 2006 р.н., окупанти викрали у вересні 2022 року. Його разом з іншим підлітком, Микитою Хангановим, звинуватили в тероризмі. За це їм загрожувало 20-річне ув’язнення.

Європарламент у червні 2023 року ухвалив резолюцію із засудженням дій російських структур, які застосували тортури та порушили кримінальні провадження проти українських підлітків Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова.

Публічного розголосу справі наприкінці травня надали правозахисники з “Медійної ініціативи за права людини”. За їхніми даними, Тиграна Оганнісяна п’ять днів жорстоко допитували, били й катували електричним струмом. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії на мелітопольській залізниці.

Тепер правозахисники намагаються зрозуміти, що дійсно сталося 24 червня. За їхніми даними, справи підлітків  окупаційна російська влада вирішила передавати до суду. Слідчі тиснули на хлопців і їхніх родичів.

Координаторка МІПЛ Ольга Решетилова в соцмережі розповіла, що кілька днів тому за хлопцями приїжджав слідчий з озброєним конвоєм, але їм вдалося втекти. За її даними, вдень перед вбивством хлопці відзначилися в окупаційній поліції. За пів години до дзвінка слідчого батькам про те, що хлопці вбиті, мама Тиграна розмовляла з ним.

Тигран був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити. Микиті сьогодні, 25 червня, мало виповнитись 17 років.

Координаторка наголошує, що спостерігають багато неспівпадіння у фактах, часі, одязі.

“Тіл хлопців батьки ще не бачили. Натомість рідних з учорашнього (24 червня) вечора мучать допитами і обшуками. Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слідкому РФ про напад на поліцейських. Принаймні батьки Тіграна і Микити вважають, що вся ці перестрілка, передсмертне відео – це постановка для того, щоб убити хлопців”, – пише Решетилова.

Читайте також:
Віолета Столярова: Писала на паркані: “Севастополь – це Україна” – і відчувала полегшення. Бо я не така, як вони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна