Лондонська конференція з відновлення України: які держави і чим зголосилися нам допомогти

Конференція з питань відновлення України відбулася у Лондоні. За оцінками Світового банку, на швидке відновлення України у 2023 році потрібно принаймні 14,1 млрд доларів США. Після російського теракту на Каховській ГЕС невідкладні потреби зросли. Загалом же для відбудови зруйнованого ворогом Україні впродовж найближчого десятиліття знадобиться щонайменше 411 млрд доларів. Зараз урядовці й вітчизняні та зарубіжні експерти працюють над точною оцінкою заподіяних агресором збитків.

Учасники конференції сукупно пообіцяли скерувати додаткові 60 мільярдів доларів на потреби Києва у відновленні й відбудові, йдеться в підсумковому документі конференції.

Новинарня” підсумовує результати дводенної конференції в Лондоні.

Америка

США пообіцяли $1,3 млрд на відновлення енергосистеми, розвиток зеленої енергетики та допомогу українським підприємствам; на модернізацію залізничних ліній, портів та іншої транспортної інфраструктури; на оцифрування митних та інших систем для зменшення корупції; а також страхування для зниження інвестиційних ризиків в Україні. Про це оголосив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Німеччина

Надасть Україні додаткові 381 млн євро на гуманітарну допомогу у 2023 році – «на все: від генераторів до їжі та наметів для тих, хто нещодавно втратив будинки», – сказала міністр закордонних справ Анналена Бербок. Вона додала, що Німеччина продовжить допомагати Україні з роботами з пошуку та нейтралізації мін, тому що «не може бути миру в країні, де дитина, вийшовши з дому, ризикує підірватися на міні».

Франція

Додатково виділить 40 млн євро, які будуть спрямовані на відновлення критичної інфраструктури, обладнання для системи охорони здоров’я та підготовку енергетичної системи до наступної зими. Про це заявила міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна. Вона також оголосила створення механізму страхування інвестицій в українську економіку через Державний інвестиційний банк Франції.

Канада

Оголосила про гранти у розмірі $10 млн на підтримку людей, які постраждали від повеней після руйнування Каховської ГЕС, та $20 млн на довгострокові проекти, пов’язані з наслідками кліматичних змін, а також спрямовані на просування принципів гендерної рівності в суспільстві.

Польща

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що підготувало закон, що дозволяє розширити страхове покриття інвестицій та вантажних перевезень в Україну та з України.

Швейцарія

Оголосила про додаткову підтримку у розмірі 1,5 млрд швейцарських франків до 2027 року. Крім того, ця держава надасть Україні новий пакет гуманітарної допомоги вартістю у 1,2 мільйона швейцарських франків (понад 1,3 мільйона доларів США), призначений для розмінування територій.

Європейський інвестиційний банк

Виділить Україні 840 млн євро на відновлення шкіл та лікарень, транспортних мереж, інфраструктури водопостачання, а також профінансує розвиток цифрової трансформації та систем кібербезпеки.

Латвія

Готується до відправлення всього свого парку вертольотів в Україну.

“Наші Stinger прибули в Україну лише за день до повномасштабного вторгнення, і, на щастя, вони були частиною рішення щодо запобігання захопленню аеропорту росіянами. Відтоді наш уряд витратив понад 1,3% нашого ВВП на різну допомогу Україні”, – сказав прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш. Він наголосив, що всі латвійські ракети Stinger зараз в Україні.

“У нас був парк вертольотів. Усі ці вертольоти, останні ще перефарбовуються, щоб вони були в робочому стані й мали гарний вигляд, ми відправляємо їх в Україну”, – заявив прем’єр.

Європейський Союз

Анонсував новий середньостроковий інструмент підтримки України на 50 млрд євро.

Велика Британія

Анонсувала нову програму підтримки в розмірі 3 млрд фунтів на наступні три роки.

Світовий банк

Укладено угоду, яка дозволить залучити 1,76 млрд доларів.

ЄБРР

Підтримає українські державні енергетичні компанії «Укргідроенерго», «Укренерго», НАК «Нафтогаз України» на суму 600 млн євро.

Читайте також:
“Україна активує й моральну силу НАТО”: основні тези Зеленського на конференції з відновлення України в Лондоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна