“Україна активує й моральну силу НАТО”: основні тези Зеленського на конференції з відновлення України в Лондоні

Президент України Володимир Зеленський виступив на Конференції з питань відновлення України, яка відбувається в Лондоні у середу, 21 червня.

Текст виступу поширила пресслужба ОПУ. “Новинарня” наводить ключові, на нашу думку, тези з виступу глави держави.

***

“Говорячи про відновлення, ми кажемо про мільйони робочих місць, мільярди прибутків компаній та трильйони ВВП. І не лише для України, а й для всіх наших із вами країн. Країн, які хочуть і будуть жити вільно попри будь-які хижі амбіції різних «путіних», чий мозок отруєний мріями про війну. В основі зростання – завжди цінності. Як потужним інвестиціям передує довіра, так і зростанню, яке ми з вами готуємо, має передувати впевненість, що відбудоване не впаде. І це не про цеглу, а про життя загалом. Земля по світу всіяна руїнами, які нагадують про війни минулого. І політика в різних регіонах світу, на жаль, засіяна хворобливими ідеями ненависті та ресентименту, які вказують на можливі війни майбутнього”.

“Україні вже вдалося зробити Євросоюз таким єдиним, яким він іще ніколи не був. Це справді ціннісне єднання, яке має вираження у багатьох політичних, економічних, санкційних, гуманітарних рішеннях. Україна активувала всю ту силу солідарності, заради якої й задумувався Євросоюз. Україна активує й моральну силу НАТО. Це важливо для всіх нас. Що бачить світ зараз? Чи визнає він моральне лідерство НАТО в захисті миру? Це можливо лише з Україною в Альянсі”.

“Щонайменше 600 мільйонів споживачів у світі безпосередньо залежать від нашого аграрного виробництва. Це колосальний потенціал для продовольчої безпеки. У час цієї війни, коли Росія заблокувала наші порти та зруйнувала свободу мореплавства в Чорному та Азовському морях, світ побачив, що таке зерно з України. Без нього – загроза цінових криз і соціального краху в різних країнах”.

“Немає зараз у світі такого місця, де треба було б побудувати та відбудувати стільки обʼєктів, як в Україні. Кожен новий день російської агресії – це нові руїни. Тисячі й тисячі зруйнованих будинків, понівечені галузі, спалене життя… Нещодавно Росія здійснила і найбільший у Європі злочин екоциду, підірвавши дамбу та інші споруди Каховської гідроелектростанції. Що це все означає? В Україні – найбільше джерело економічного, виробничого й технологічного зростання у Європі за десятки-десятки років. Причому це не лише реконструкція”.

“Ця війна демонструє, що таке ефективний захист від агресії в сучасному світі. Яка зброя потрібна та в якому обсязі, якої інфраструктури не вистачає та яке виробництво в пріоритеті, які технології масштабно рятують життя та які системи дають змогу зробити наукову фантастику реальністю на полі бою. Від виробництва бойових дронів і до звичної артилерії. Від повітряного щита, який покриває всю країну чи навіть регіон, до укриттів у кожній школі. Від інфраструктури, яка побудована так, щоб її не зруйнувати іранським «Шахедом», до кіберпростору, який зберігає стійкість навіть в умовах постійних кібератак”.

“Демократія – у характері українців. І ми б усе одно її посилювали, і неважливо, що там думають чи роблять у Росії. Але всі ми маємо бути свідомі того, що чим більше демократії в нас, то більша її сила в усьому нашому регіоні. Що більше верховенства права в нас, то більше право працюватиме тут, на східному фланзі Європи. І що прозорішою є Україна, то потворніший вигляд матиме будь-яка корупційна модель у Росії. Навіть повномасштабна агресія Росії не зупинила наші внутрішні реформи. Україна буде асоціюватися з чесним судом так само, як зараз асоціюється зі сміливістю. Крок за кроком ми до цього прийдемо”.

“Будуючи Україну, ми будуємо значно більше, ніж одну країну. Ми будуємо світ, яким він буде за життя нашого покоління та після нас. Чи мирним? Чи стабільним? Чи демократичним? Це залежить від кожного й кожної”.

Читайте також:
У Лондоні стартувала конференція щодо відбудови України: про що говоритимуть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна