Литва надала прихисток російському льотчику Мішову, який відмовився воювати проти України

Російський льотчик Дмитро Мішов, який відмовився воювати проти України, перетнув кордон з Литвою і здався владі. Його не арештовували, а дозволили жити в заздалегідь обраному місці, поки розглядається його справа.

Про це у вівторок, 13 червня, повідомляє телеграм-канал “Сота”.

“Сьогодні представник литовської Служби охорони державного кордону Гедрюс Мішутіс повідомив, що Мішову дозволено оселитися в обраному місці”, – йдеться в повідомленні.

“Увечері в понеділок у Службу охорони державного кордону Литви надійшло рішення Департаменту міграції, згідно з яким громадянину Росії дозволяється оселитися в обраному ним місці проживання, його допущено до Литви”, – повідомив Мішутіс.

При цьому литовська влада впевнена, що Мішов не перетинав зовнішній кордон Литви, а приїхав з Євросоюзу – Польщі або Латвії.

Як пише російська служба ВВС, Мішов втік в одну з країн Балтії 28 травня, а пізніше здався міграційній владі Литви. За його словами, він був помічником командира вертольота, а пізніше став штурманом-оператором бойового вертольота.

Росіянин заявив, що в перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну перебував у казармі в Білорусі та «прокинувся від повідомлення, що потрібно вилітати в Гостомель», але виліт скасували через втрати окупантів. За словами Мішова, у перший же день великої війни країна-агресор втратила «п’ять бортів і два екіпажі».

«За час війни полк, у якому служив Мішов, втратив майже 20% вертольотів. Якщо раніше їх у полку було “штук 40−50”, то за минулий рік два згоріли зусиллями диверсантів і ще шість чи сім збили на фронті: “Втрати серед льотчиків великі. Якщо порівнювати, припустімо, з Афганом, я знаю, що там 333 вертольоти втратили. А в нас 10 років Афгану повторили за рік”», — цитує ВВС Мішова.

Пілот стверджує, що подав рапорт про звільнення в січні 2022 року і не брав участі у вторгненні в Україну. Він визнав, що перевозив вантажі для російських окупантів територією Білорусі на вертольоті Мі-26. Мішов також заявив, що у квітні 2022-го його відправили «назад у частину» в Псковській області, після чого він намагався оформити своє звільнення.

Росіянин сказав інтерв’юеру, що після оголошення кремлівським диктатором Путіним мобілізації його звільнення в запас скасували, він безуспішно намагався судитися, потім «вирішив порізати вени, щоб потрапити до шпиталю», а в шпиталі вирішив втекти з Росії.

Читайте також:
Німеччина заявляє про готовність прихистити росіян, які тікають від мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.