Боровся проти фашистів і військ НКВД: помер член ОУН і вояк УПА Степан Петраш

29 травня на 97 році життя помер член ОУН, повстанець та голова Калуської станиці Братства вояків УПА з Івано-Франківщини Степан Петраш на псевдо “Данилко”.

Про це повідомив міський голова Калуша Андрій Найда.

Степан Петраш народився у селі Залуква в Івано-Франківській області в родині хліборобів. Закінчивши шкільне та гімназійне навчання, у 1942 році він вступив у підпільне Юнацтво ОУН, яке діяло при гімназії в Івано-Франківську.

Світлина родини Степана Петраша. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У складі тактичного відтинку “Чорний ліс” Петраш виконував диверсійні завдання та брав участь в операціях з ліквідації зрадників. Він три місяці був районовим станичним. Пізніше вояк вступив у спецбоївку окружного референта служби безпеки Михайла Нагнибіди, де став розвідником.

Степан Петраш перед відходом до “Чорного лісу”. Фото: Степан Петраш

11 березня 1945 року Степана Петраша спіймали енкаведисти. Місяць повстанця допитували, після чого засудили до десяти років позбавлення волі у Воркуті. Там він був активним учасником Воркутинського повстання.

Степан Петраш у Воркутлазі. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З 2000 року Петраш очолював Калуську станицю ветеранів ОУН-УПА. У 2017 році Президент України Петро Порошенко нагородив повстанця орденом “За заслуги”.

Степан Петраш отримує нагороду від президента Петра Порошенка

“Дуже прикро усвідомлювати, що цей мужній борець за волю України, який пережив чотири окупації, десять років ув’язнення в таборах Воркути, не дожив до нашої остаточної перемоги над російським окупантом. А він так мріяв про це…
Але Степан Петраш не був просто мрійником. Він щоденно, щогодини докладався до звитяги всього свідомого українства в цій боротьбі – попри свій поважний вік активно проводив ідеологічну та патріотичну роботу серед молоді, учнівства, друзів, знайомих і незнайомих – з-поміж усіх, хто мав честь з ним спілкуватися…” – написав про Петраша глава Калуської міської громади Андрій Найда.

Свого часу саме Степан Петраш символізував примирення українських ветеранів різних армій, потиснувши руки на фото з відомим ветераном Червоної армії Іваном Залужним.

Степан Петраш та офіцер Червоної армії Іван Залужний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна