На кордоні Ірану й Афганістану – стрілянина через суперечку за воду

У суботу на кордоні Ісламської Республіки Іран й Афганістану відбувалася стрілянина на тлі суперечки щодо прав на воду, є загиблі.

Як передає AP, іранське державне інформаційне агентство IRNA цитує заступника начальника поліції країни генерала Касема Резаї, який звинуватив афганських талібів у відкритті вогню в суботу вранці на кордоні іранських провінцій Сістан і Белуджистан та афганської провінції Німроз. IRNA заявила, що Іран у відповідь завдав “важких втрат і серйозної шкоди”.

Натомість речник міністерства внутрішніх справ Афганістану Абдул Нафі Такор звинуватив іранців у тому, що ті стріляли першими. Такор сказав, що внаслідок перестрілки загинуло двоє людей, по одному з кожного боку, ще кілька були поранені. Він назвав ситуацію контрольованою.

IRNA з посиланням на іранську поліцію повідомила про загибель двох іранських прикордонників. Однак ця цифра може бути більшою.

Також IRNA інформувала, що пункт пропуску Мілак на кордоні з Афганістаном – головний торговельний шлях – закрито до подальших рішень.

Наразі невідомо, що саме спровокувало інцидент. Попередньо, Іран звинуватив уряд Талібану в Афганістані в порушенні договору 1973 року – начебто афганці обмежили стік води з річки Гільменд до посушливих східних регіонів Ірану. Талібан відкидає це звинувачення.

Авторитетні міжнародні ЗМІ наразі не подають інформацію про те, що “Талібан оголосив війну Ірану”, як про це пишуть деякі користувачі соцмереж з посиланням на відеозвернення окремих талібів.
В іранських медіа, зокрема в англомовній газеті Tehran Times, конфлікту з Талібаном присвячено зовсім небагато уваги, ця новина далеко не першорядна.

Читайте також:
Таліби заборонили жінкам відвідувати тренажерні зали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.