“Вагнер” намагався через Малі закупити зброю в Туреччини, – ЗМІ

Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти керівника формувань приватної військової компанії “Вагнер” у Малі після того, як стало відомо про невдалі спроби ПВК переправити зброю в Росію через цю африканську країну. Тепер стало відомо, що йшлося про спробу купити турецьку зброю.

Про санкції цього тижня сповістив Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, передавав “Укрінформ”.

Так, OFAC запровадив санкції проти Івана Маслова, керівника воєнізованих формувань та головного адміністратора російської ПВК “Вагнер”, що базується в Малі.

Американці нагадали, що “Група Вагнера” та її ватажок Євген Пригожин перебувають під санкціями багатьох органів, у тому числі за підтримку війни Росії проти України.

“Група Вагнера”, очевидно, намагається приховати свої зусилля з придбання військового обладнання для використання в Україні, в тому числі через Малі та інші країни, де вона має базу. Сполучені Штати виступають проти спроб будь-якої країни допомагати Росії через “Групу Вагнера”, – зазначено в документі.

За цими даними, Маслов, крім іншого, організовував зустрічі Пригожина з урядовцями кількох африканських країн та реалізовував інтереси угруповання в видобувній галузі.

Перед запровадженням санкцій Державний департамент США 22 травня підтвердив, що російська ПВК “Вагнер” намагалася реалізувати схему переправлення зброї через Малі для її використання у війні проти України.

Як пише 27 травня “Ле монд”, документ розвідки США, який є частиною витоку секретної інформації в онлайн-соцмережі Discord, пролив додаткове світло на відносини Малі з “Групою Вагнера”. У документі, з яким ознайомилися журналісти, йдеться про те, що президент перехідного уряду Малі полковник Ассімі Гоїта підтвердив, що Малі може придбати зброю від імені “Вагнера” в Туреччині. У цьому ж документі без дати сказано, що російські найманці зустрічалися з турецькими контактами на початку лютого, щоб закупити зброю та військове обладнання в Туреччини.

Під час брифінгу 22 травня речник Держдепартаменту Метью Міллер наголошував, що бійці “Вагнера”, які перебувають у Малі з грудня 2021 року, були готові використовувати “підроблені документи для цих операцій” (купівлі зброї через Малі), не згадуючи тоді про ймовірну причетність Туреччини.

Читайте також:
Екскомандир “Вагнера”, який просив притулку в Норвегії, хоче назад в Росію: каже, що в країні не знайшов “мир і спокій”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна