Суддя Тандир, який на смерть збив нацгвардійця, раніше “відмазав” колегу за вчинення “п’яної” ДТП з постраждалими

Голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир, який у ніч на 26 травня на смерть збив нацгвардійця на блокпосту, у 2021 році допоміг судді Києво-Святошинського райсуду Дмитру Усатову уникнути відповідальності за “п’яну” ДТП.

Про це повідомляє аналітично-адвокаційний центр “Фундація DEJURE“.

Тоді Усатов, також у нетверезому стані, спричинив аварію, яка призвела до тяжких травм хребта водія іншого авто. Тандир допоміг йому уникнути відповідальності за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП). А інший їхній колега, суддя Печерського райсуду Києва Олег Білоцерківець, “відмазав” Усатова за ст. 130 КУпАП (п’яне водіння), бо закрив справу за строками.

Хоча Перша Дисциплінарна палата ВРП тимчасово відсторонила суддю Усатова від здійснення правосуддя, у діях судді Тандира порушень не знайшла, і той не поніс жодного покарання.

“Серед водіїв, яких не вдалося притягнути до відповідальності за ст. 130 КУпАП, чимало суддів. На жаль, часто без належного суспільного резонансу кермування напідпитку сходить їм з рук. Після цього вони продовжують вершити правосуддя й навіть ідуть у почесну відставку, отримуючи з грошей платників податків непогане пожиттєве утримання. Що цікаво, ще частіше уникнути відповідальності суддям допомагають їх же колеги.

І от ми зараз тут: суддя Тандир долучався до “відмазування” суддів за водіння напідпитку, а тепер і сам збив людину насмерть. Чи знайдеться суддя, який допоможе йому уникнути відповідальності?” – цікавляться правозахисники.

Фундація DEJURE вимагає від органів правопорядку, зокрема Державного бюро розслідувань та Київської міської прокуратури, оперативно й ефективно здійснити досудове розслідування та відправити матеріали справи до суду.

“Чекаємо також на миттєву реакцію Вищої ради правосуддя: коли буде клопотання про дозвіл на арешт чи то відсторонення судді Тандира від здійснення правосуддя, сподіваємося на їхній належний розгляд. Також чекаємо, коли ВРП почне знову розглядати дисциплінарні скарги, адже проступок судді Тандира дає серйозні підстави для звільнення, незважаючи на результати кримінального провадження”, – наголошується в повідомленні.

Як писала “Новинарня“, в ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив нацгвардійця на блокпосту у Києві. Від отриманих травм 23-річний чоловік помер.
За інформацією з джерел у правоохоронних органах, суддя був напідпитку, проте категорично відмовився здавати тест на вживання алкогольних чи наркотичних речовин.

Читайте також:
​У Києві п’яний суддя на смерть збив нацгвардійця на блокпосту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна