Новим головою Верховного Суду став Станіслав Кравченко: що про нього відомо та чому активісти проти

Пленум Верховного Суду обрав новим головою ВСУ Станіслава Кравченка.

За його кандидатуру проголосували 108 суддів із 148 присутніх, повідомляє в п’ятницю, 26 травня, “ВВС Україна”. Це відомо і з трансляції пленуму засідання ВСУ.

Досі 56-річний Станіслав Кравченко був головою Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду України.

Проти кандидатури Кравченка практично одностайно виступили експерти та активісти, які займаються судовою реформою.

Так, активісти з профільних організацій, які займались відбором суддів на прозорих конкурсах, повідомили про недоброчесність Кравченка.

Представник фундації DeJure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного Суду у 2017 році щодо нього був негативний висновок щодо доброчесності.
За його словами, Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд з прав людини, “але збрехав про це в декларації доброчесності”. Також він не декларував усе своє майно.

У деклараціях за 2012-2014 роки суддя не вказав у власності земельну ділянку площею 900 кв. м, якою володів з 2002 року. При цьому на цій ділянці розташовувався будинок, про який також не вказував у деклараціях за 2004, 2006, 2009 роки.

Усі декларації під час воєнного стану заблоковані.

Загалом фундація DeJure дуже негативно оцінила обрання Станіслава Кравченка.

Також відомо, що Кравченко взяв на озброєння “квартирне питання” для суддів ВСУ.

“На зборах Кравченко пообіцяв суддям, зарплати яких сягають 300-400 тисяч гривень на місяць, безкоштовні квартири в обмін на голоси на свою користь. Пане Кравченко, це неприкрита корупція!” – розповіла керівниця організації Лабораторія законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

Цю заяву якраз і підтвердили співрозмовники журналістів ВВС в суді.

“Він сказав суддям на зборах приблизно таке – “квартири передбачені суддівськими гарантіями, тому треба за них боротися, і я буду це робити”. По суті, він пообіцяв безкоштовні квартири. Але це в суді заборонений прийом”, – каже співрозмовник ВВС.

Попередні голови ВСУ мали протилежну позицію – із зарплатами у 300-400 тисяч гривень на місяць суддям радили самим собі купувати житло.

“Вибори негідної людини, яка забула про честь і совість, не тільки не наблизить вас до безкоштовних квартир, а й призведе до негайної необхідності перезавантаження суду”, – різко відреагувала на вибори голови Верховного суду керівниця Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

Журналістка, громадська діячка, член Громадської ради доброчесності Наталія Соколенко пише, що кандидатура Кравченка – “гірше за Князєва” (попередній голова ВСУ, якого спіймали на хабарі майже в 3 млн доларів та через це відправили у відставку).

“Щодо Станіслава Кравченка ГРД сумнівів не мала: ГРД затвердила висновок про невідповідність критеріям доброчесності і професійної етики цього судді. Там дві серйозні підстави: незадеклароване майно і участь судді у процесі над громадянином, який після суду в Україні звернувся до Європейського суду з прав людини і виграв справу проти України. Тобто, у ЄСПЛ визнали помилки в процесі й у вироках, бо у підозрюваного вибивали покази без доступу до адвоката. Ба більше, Станіслав Кравченко, подаючи документи на конкурс, збрехав у декларації доброчесності. Він мав вказати, що брав участь у справах, які згодом розглядали у ЄСПЛ і рішення було винесено проти України”, – написала вона на ФБ.

Також, з її слів, суддя Кравченко відпустив з-під варти вбивцю журналіста Гонгадзе генерала Пукача в 2003 році.

Сам Кравченко під час виборів конкретно не відповідав на озвучені у пресі звинувачення, проте сказав, що “відкидає всі інсинуації”. Конкретних питань щодо проблем, озвучених експертами, під час виборів Кравченку судді не ставили, хоча мали таку можливість.

“Деякі судді на початку виборів відкласти голосування хоча б на тиждень, щоб відреагувати на скандал у пресі та краще до них підготуватись. Але цю пропозицію підтримали тільки два десятки суддів зі 149”, – пише “ВВС Україна”.

Що відомо про Кравченка

Станіслав Кравченко народився 5 березня 1967 року в селі Одинці Козелецького району Чернігівської області.

Після навчання в 1992-1993 роках почав працювати стажером судді Козелецького районного суду. Потім десять років працював там суддею, а з 2002 по 2011 – був суддею апеляційного суду Києва.

У 2011 році Кравченка обрали до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Створення якого було частиною реформи, яку проводила команда Віктора Януковича. Після Революції гідності 23 квітня 2014 року Кравченка призначили заступником голови цього суду.

У 2017 році він пройшов конкурс до новоствореного Верховного Суду, де очолив впливовий його підрозділ – Касаційний кримінальний суд.

Читайте також:
“Пообіцяв суддям безкоштовні квартири”:
головою ВСУ стане Станіслав Кравченко, який має негативний висновок Громради доброчесності, – Жернаков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна