Нідерланди обговорюють передачу Україні F-16 після навчання льотчиків

Амстердам може передати Києву винищувачі F-16 після того, як українські пілоти пройдуть навчання.

Про це 26 травня пише Bloomberg, посилаючись на два джерела.

Як зазначається, уряд країни вивчає та обговорює зі своїми союзниками можливі плани навчання українських льотчиків. Зокрема, протягом останніх тижнів Амстердам вів переговори з офіційними особами США, щоб змусити адміністрацію президента Джо Байдена дати дозвіл на поставку літаків Києву.

Нідерланди мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких наразі використовуються армією та не можуть бути відправлені до України до середини 2024 року.  Ще 12 із 18 літаків планували продати компанії Draken International, але уряд відклав передачу літаків у грудні без пояснення причин.

За даними джерел, ЗСУ можуть отримати деякі з F-16, які підготовлені до продажу, або деякі з 24 літаків, які нині використовуються армією Нідерландів, у 2024 році – залежно від графіка навчання.

Як писала “Новинарня” раніше, Нідерланди з країнами-партнерами розробляють план щодо якнайшвидшого початку навчання українських льотчиків на F-16.  Амстердам у цьому питанні співпрацює з Данією, Бельгією та Великою Британією. Очікується участь більшої кількості країн.

Читайте також:
МОУ назвало кількість F-16, необхідних для звільнення окупованих територій України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна