“Влада Путіна – не безмежна: бійці “РДК” та Легіону “Свобода Росії” вийшли з Бєлгородщини і розповіли, як воювали

“Російський добровольчий корпус” і “Легіон “Свобода Росії”, що діють у складі українських сил, заявили про закінчення виконання чергового бойового завдання на території Росії.

Про це журналістам 24 травня розповів командир “РДК” Денис із позивним “White Rex, передає “Суспільне“.

За його словами, після проведення операції в Бєлгородській області у них (“РДК”) двоє поранених, а загиблих немає.

У “Легіоні…” – двоє загиблих та 10 поранених.

Під час рейду добровольці взяли трофейний БТР, стрілецьку зброю та іншу техніку.

Бійці “Російського добровольчого корпусу”. Фото: “Суспільне Суми”

White Rex спростував заяви російського міноборони про те, нібито “РДК” та легіон “Свобода России” – знищені.

“У нас є трофейна техніка, зброя, певні успіхи. Я хочу довести, що можливо битися проти тирана, що влада Путіна – не безмежна, що ФСБ може бити, контролювати, катувати неозброєних, але як тільки вони зустрічаються з повноцінним спротивом, вони тікають “, — зауважив боєць.

Він зазначив, що операція проведена успішно, оскільки вони “безперешкодно зайшли на територію Росії”, а мешканці Бєлгородської області підтримують “РДК”.

“Ми бачимо, що військово-політичне керівництво [Росії] абсолютно не готове до таких ситуацій. Вони дуже довго і багато розповідали про те, що укріплюють лінію, витрачають на неї мільярди. Коли доходить до діла – все сиплеться, нічого не відбувається. Чим сильніше, міцніше ми заходимо на територію РФ, тим більше їм потрібно часу, щоб прийти до тями і прийняти дії у відповідь”, — сказав Денис.

Командир “РДК” також пояснив, що корпус не має достатньо сил, щоб повноцінно контролювати територію, на яку вони зайшли. А диверсанти зайшли углиб Росії на 42 км і контролювали деякі населені пункти Бєлгородської області протягом доби.

“Для нас це проба сил. Звісно, і військові і політичні цілі в рамках цієї операції ми переслідуємо, і ми їх досягли”, — резюмував Денис.

Тим часом представники “Легіону “Свобода Росії” розповіли, яку техніку в РФ їм вдалося захопити.

“Разом із “РДК” на території Росії ми використовували техніку, яку свого часу армія кремлівських зомбі відібрала у ЗСУ під Бахмутом. Цю техніку ми успішно „перетрофеїли“ і повернули назад”, – повідомляє пресслужба “Легіону”.

В “ЛСР” зазначили, що операція в Грайворонському районі пройшла успішно, і її мети було досягнуто: “Противника розгромлено, частина ганебно втекла; ми затрофеїли велику кількість техніки і взяли полонених”.

Що відомо про події в Бєлгородській області

У понеділок, 22 травня, російські добровольці “Легіону “Свобода Росії” і “Російського добровольчого корпусу” (з системи ЗСУ) почали свою військову операцію в прикордонних районах Бєлгородської області.

Легіон “Свобода Росії” опублікував у в Telegram відеозвернення, в якому заявив, що його військові “повертаються додому для боротьби за свободу від влади”, проти антинародного режиму Путіна. Автори звернення також закликали жителів прикордонних регіонів РФ не чинити опір та не боятися їх.

Бійці “Російського добровольчого корпусу” приблизно в цей же час опублікували відео біля вказівних знаків н.п. Бєзлюдівка, Чуровичі та Любимівка — прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Близько 14:00 22 травня “Легіон “Свобода Росії” та “РДК” заявили, що “звільнили” село Козинка Бєлгородської області і зайшли в населений пункт.

При цьому добровольці захопили прикордонний пункт “Грайворон”, село Гора-Подол і просунулися до самого міста Грайворон.

При цьому добровольці захопили прикордонний пункт “Грайворон”, село Гора-Подол і просунулися до самого міста Грайворон.

Район рейду проукраїнських сил на Білгородщину 22 травня 2023

Згодом губернатор Бєлгородської області Гладков підтвердив, що на територію Гайворонського округу зайшла “диверсійно-розвідувальна група ЗСУ” і що ЗС РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією та ФСБ вживають необхідних заходів для протидії.

У зв’язку з цими подіями в Бєлгородській області, а 23 травня – в Брянській області – ввели план “Едельвейс” – оголосили загальний збір працівників у всіх відділах поліції регіону та почали евакуацію цивільних.

Речник президента Путіна Дмитро Пєсков заявив, що нібито “метою операції є відведення уваги від того, що Україна нібито втратила місто Бахмут Донецької області”.

Відомо, що росіяни кинули на протидію групам “СР” і “РДК” сили близько двох бригад.

23 травня міноборони Росії заявило, що атака “націоналістів” відбита, і українська сторона нібито втратила понад 70 осіб, чотири бойові броньовані машини і п’ять пікапів.

Російські джерела поширили кадри обстрілу російськими військами транспортних засобів “РДК” і “ЛСР” біля прикордонного пункту пропуску “Козинка” вночі і стверджували, що вранці російські війська відвоювали “Козинку” та пункт пропуску.

Це вже третій великий рейд російських підрозділів із ЗСУ на територію Росії у 2023 році.

Українська сторона офіційно відмежовується від причетності до цих рейдів і називає їх справою громадян РФ, які опозиційно налаштовані до кремлівського режиму. Та попереджають, що інцидент у Білгородській області – не останній.

Читайте також:
Серед бійців “РДК”, які зайшли на Бєлгородщину, впізнали популярного актора з серіалу “Глухарь-3”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна