ПЦУ переходить на новий календар

Православна церква України ухвалила рішення перейти на новий календар – новоюліанський. Тож із 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята за новим стилем.

Про це заявив у коментрі “ВВС Україна” митрополит Вінницький Симеон на початку архиєрейського собору ПЦУ в Києві у середу, 24 травня.

Тепер Різдво буде святкуватися 25 грудня,  Покрова – 1 жовтня, Миколая – 6 грудня, Водохреще – 6 січня.

Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших “нерухомих” свят, зокрема Трійці.

“Раніше казали: польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському”, – пояснив Симеон.

Проти переходу проголосував лише один єпископ, ще один утримався.

“Формально потім перехід ще має схвалити Помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявили ВВС предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших єпископів, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде”, – пише видання.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква в Україні теж переходить на новий стиль для нерухомих свят. Таке рішення УГКЦ ухвалила 6 лютого 2023 року.

Читайте також:
ПЦУ може перейти на новоюліанський календар швидше, ніж планувалося, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна