ЄС виділив Україні новий транш на €1,5 млрд: кошти підуть на зарплати, пенсії та ремонт критичної інфраструктури

Європейський Союз виділив Києву новий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку економіки України.

Про це у вівторок, 23 травня, повідомили на сайті Єврокомісії.

Як зазначається, новий транш витратять на виплати зарплат та пенсій, а також на надання основних державних послуг – роботи лікарень, шкіл, житла для переселенців. Крім цього, кошти також можна використати на інші цивільні цілі, зокрема на відновлення пошкодженої внаслідок війни критичної інфраструктури.

“З початку цього року ми виплатили 7,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Це фінансування робить значний внесок у покриття нагальних фінансових потреб України. І буде більше”, – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У ЄС зауважили, що наступний транш Україна отримає в червні.

Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України й спрямовуються на фінансування пріоритетних видатків держбюджету.

Термін погашення кредиту становить 35 років. Відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України платитимуть країни ЄС.

15 грудня 22 року лідери держав-членів ЄС досягли згоди про виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році.

Крім цього, домовилися збільшити військову підтримку України, зокрема щодо протиповітряної оборони.

У січні Україна та Європейський Союз підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання цієї допомоги. 

Як писала “Новинарня“, на початку травня Євросоюз затвердив виділення ще 1 мільярда євро на закупівлю для ЗСУ артилерійських снарядів та, за потреби, ракет.

Читайте також:
У червні Євросоюз розгляне питання передачі заморожених російських активів для відновлення України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна