Рада ЄС затвердила ще мільярд євро на снаряди для України

Рада Європейського Союзу затвердила виділення ще 1 мільярда євро на закупівлю для України артилерійських снарядів та, за потреби, ракет.

Про це йдеться в повідомленні 5 травня на сайті Ради ЄС.

Кошти затвердили в рамках Європейського фонду миру (EPF), який сприятиме “зміцненню спроможності та стійкості України для захисту своєї незалежності, суверенітету та територіальної цілісності та захисту цивільного населення від російської агресії, що триває”.

Ракети для ЗСУ будуть спільно закуповуватися країнами-членами ЄС у європейської оборонної промисловості.

“Сьогоднішнє рішення є ще одним важливим кроком для доставки більшої кількості боєприпасів в Україну. Збройним Силам України для захисту українського народу та території потрібна значна кількість боєприпасів. Їм це потрібно швидко. Разом із попереднім рішенням про швидке надання боєприпасів із наявних запасів ми виділяємо 2 мільярди євро на ці цілі, доводячи загальну військову підтримку ЄС Україні до 5,6 мільярда євро”, — зазначив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Передісторія. Гроші ЄС на зброю для України

Як відомо, 8 березня 2023 року, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться про 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

23 березня лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.

13 квітня Рада ЄС затвердила виділення першого мільярда євро для надання Україні боєприпасів.

Разом із пакетом 5 травня загальний внесок ЄС на підтримку поставок військового обладнання та зброї для України сягнув 5,6 млрд євро.

15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

Читайте також:
ЄС погодив виділення €1 млрд на закупівлю боєприпасів і ракет для ЗСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна