Лідери ЄС домовились про виділення €18 млрд та збільшення військової допомоги Україні

Лідери держав-членів Європейського Союзу на засіданні в четвер, 15 грудня, досягли остаточної згоди щодо виділення Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році, а також домовилися збільшити військову підтримку України, зокрема щодо протиповітряної оборони.

Про це йдеться в оприлюднених пізно ввечері висновках саміту ЄС, повідомляє “Європейська правда“.

“Європейський Союз залишається відданим наданню разом з партнерами фінансової допомоги Україні та підтримці її стійкості і довгострокового відновлення. У цьому контексті Європейський Союз погодився надати Україні 18 мільярдів євро допомоги у 2023 році”, – зазначається в документі.

Також Європейська рада згадала про домовленість країн “Групи семи” про створення міжвідомчої донорської координаційної платформи.

Крім того, лідери ЄС домовились “невідкладно активізувати надання Україні гуманітарної допомоги та допомоги у сфері цивільного захисту”, а також “сприяти відновленню критично важливої інфраструктури України, щоб допомогти Україні пройти через зиму”.

“Європейська рада також пропонує Комісії посилити координацію з європейською промисловістю та міжнародними партнерами з метою забезпечення сталого постачання в Україну пріоритетного обладнання, такого як мобільні пункти обігріву, електрогенератори, силові трансформатори, а також високовольтне та освітлювальне обладнання”, – зазначається у висновках.

Глави держав ЄС підтвердили, що продовжать надавати підтримку переміщеним особам як в Україні, так і за її межами.

Також лідери держав Євросоюзу домовилися про нарощування подальшої військової підтримки України і спрямування зусиль на притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини.

“Європейський Союз залишається відданим наданню політичної та військової підтримки Україні, зокрема через Європейський фонд миру та Місію ЄС із військової допомоги, а також шляхом посилення двосторонньої підтримки, зокрема, у сфері протиповітряної оборони та допомоги у розмінуванні“, – йдеться в документі.

Європейська рада підтримує зусилля для забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини та інші найтяжчі злочини у зв’язку з агресивною війною РФ проти України, зокрема шляхи забезпечення відповідальності за злочин агресії.

Серед них згадується також подальша робота з метою використання заморожених у ЄС російських активів для відновлення України та з метою відшкодування завданих їй збитків.

Лідери держав ЄС підкреслили, що будуть продовжувати посилення колективного тиску на Росію з метою припинення її агресивної війни та виведення її військ з України.

Єврорада також привітала посилення обмежувальних заходів ЄС проти Росії, зокрема через дев’ятий пакет санкцій, який був погоджений цього ж дня, та обмеження міжнародних цін на нафту.

“Європейський Союз готовий і надалі посилювати обмежувальні заходи”, – зазначається в рішенні саміту.

Читайте також:
ЄС заплатить Угорщині, щоб розблокувати 18 млрд євро для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна