Нові бригади і потенціал: в ЗСУ вирішили створити Корпус морської піхоти

Президент Володимир Зеленський повідомив про рішення створити в Збройних Силах України Корпус морської піхоти.

Про це він оголосив у вівторок, 24 травня, під час урочистих заходів з нагоди Дня морської піхоти та у вечірньому зверненні.

“Сьогодні маю честь оголосити, що ухвалено рішення значно збільшити потенціал української морської піхоти – створити Корпус морської піхоти”, – сказав Зеленський удень.

У вечірньому відеозверненні президент повідомив: “Сьогодні був на Донеччині, на наших передових позиціях – у районі Вугледара й Марʼїнки. Мав честь привітати наших морпіхів з їхнім професійним святом, Днем морської піхоти України. Вручив державні нагороди воїнам і стрічки «За мужність та відвагу» найкращим підрозділам, які захищають саме цю частину фронту. Впевнений, ви пам’ятаєте ці підрозділи – часто у вечірніх зверненнях саме їм дякую за надзвичайні результати, які вони дають Україні в боях. Сьогодні нагородив їх особисто. Це 35-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, 406-та окрема артилерійська бригада імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова та 140-й окремий розвідувальний батальйон…

Сьогодні саме на передовій було правильним оголосити про створення в Україні корпусу морської піхоти. До наявних наших підрозділів будуть додані й нові бригади морської піхоти – і ми забезпечимо їх сучасною зброєю й технікою”.

Також про створення нових бригад МП говорив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі,а командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі.

КМП: контекст Корпусу

Наразі в структурі морської піхоти ВМС ЗСУ перебувають:

  • 35-та окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського;
  • 36-та окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського;
  • 503-й окремий батальйон морської піхоти;
  • 406-та окрема артилерійська бригада імені генерала-хорунжого Олексія Алмазова;
  • 32-й реактивний артилерійський полк;
  • 140-й окремий розвідувальний батальйон.

Як пише “Мілітарний“, також у процесі формування перебувають розгорнуті 37-ма і 38-ма бригади морської піхоти.

“Фактично, за кількістю та набутими спроможностями українські підрозділи морської піхоти вже досягли розмірів Корпусу, тому наразі для формування КМП залишається лише їх об’єднання в єдиний організм”, – зазначає видання.

Наразі ні президент Зеленський, ні військове командування не надали додаткових деталей про плани з реорганізації морської піхоти. Проте загальний вектор реформ, задуманих ще 2018 року, має покращити якість управління та бойовий потенціал української морської піхоти.

У разі створення Корпусу підрозділи МП отримають єдине командування, під керівництвом якого будуть проводитись операції на полі бою. Зараз же для виконання бойових завдань підрозділи морської піхоти переходять у тимчасове підпорядкування іншим командуванням на місцях, зазначає “Мілітарний”.

Основними задачами Корпусу морської піхоти мають стати проведення морських та повітряно-морських десантних операцій, ведення наступального бою на морському узбережжі, а також оборона важливих берегових об’єктів та ділянок узбережжя.

Читайте також:
Морська піхота має повернутися і звільнити постійне місце дислокації – Крим, – командувач ВМС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна