Польща готова систематично постачати МіГ-29 Україні, але ніяк не F-16

Польща готова й надалі передавати Україні винищувачі МіГ-29, а от можливість постачання F-16 не розглядає. У Варшави таких винищувачів занадто мало.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає Polske Radio 24 в середу, 17 травня.

“Ми готові систематично передавати літаки МіГ-29. Ми ініціювали коаліцію для військової підтримки України, але в тих елементах, які ми можемо собі це дозволити”, – сказав він журналістам у Рейк’явіку на саміті Ради Європи.

Дуда наголосив, що Польща надала ЗСУ  “майже всі” свої МіГ-29 і готова робити це надалі. За його словами, Варшава готова підтримати процес навчання українських пілотів на сучасних літаках F-16. Втім, каже польський президент, їхні збройні сили мають на озброєнні “відносно невелику кількість” цих винищувачів, щоб передати їх Україні.

“Ми готові підтримувати процес навчання українських пілотів, про це я говорив з віцепрем’єром, міністром національної оборони. Готові до цього включитися. Натомість та кількість літаків F-16, яка в нас є, не дозволяє говорити про передавання будь-якої їхньої кількості Україні”, – зазначив Дуда.

У вечірньому зверненні у вівторок, 16 травня, президент Володимир Зеленський оголосив, що Британія й Нідерланди, а також Франція долучились до так званої “коаліції винищувачів”.

15 травня стало відомо, що Велика Британія погодилася влітку розпочати навчання українських пілотів і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні.
Крім того, французький президент Еммануель Макрон після зустрічі з президентом Зеленським заявив про “відчинені двері” для навчання пілотів з України.

Читайте також:
На рішення США щодо передачі F-16 впливатимуть результати контрнаступу, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна