Слідом за Фірташем: підсанкційному олігарху Павлу Фуксу оголосили про підозру. ДОПОВНЕНО

доповнено, оновлено
Служба безпеки України звинувачує підсанкційного бізнесмена Павла Фукса в масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами та систематичному ухилянні від податків. Олігарху оголосили про підозру.

Про це у вівторок, 16 травня, інформує пресслужба СБУ.

За даними слідства, з 2018 року Фукс незаконно заволодів активами українських компаній більш як на 100 млрд грн. Ба більше, холдинг бізнесмена підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках.

“Ділки за безцінь викуповували у банківських установ “кредитні зобов’язання” цих об’єктів, що надавало змогу втручатися у їхню господарську діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства”, – зауважили в СБУ.

Так, у ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків державі сягає майже 100 млн грн.

На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру в ухилянні від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Повідомляється, що в рамках справи слідство добилося арешту корпоративних прав та рахунків 101 задіяної у протиправній діяльності компанії, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми.

Частину арештованих активів вже передано в управління АРМА.

Як писала “Новинарня“, у понеділок, 15 травня, працівники СБУ та ДБР прийшли з обшуками в компанії проросійского бізнесмена та олігарха Дмитра Фірташа. Олігарх і  вісім топ-менеджерів його компаній отримали підозру.

Пізніше у пресслужбі Фукса заявили, що повідомлення СБУ є безпідставним і пов’язаним “виключно із особистою економічною зацікавленістю окремих осіб в керівництві СБУ та інших структур”.

“Подібні дії є нічим іншим, ніж наклепом та спробою завдати шкоди моїй діловій репутації з мотивів, що ніяк не пов’язані з захистом інтересів держави та національною безпекою України. Особливо хочу звернути увагу на те, що СБУ заявила про повідомлення мені про підозру як громадянину України, чим водночас підтвердила відсутність у мене російського громадянства та знівелювала обґрунтування накладених на мене у червні 2021 року санкцій – нібито через те, що я є громадянином РФ. Це вкотре демонструє, що керівництво СБУ та РНБО вводить президента України та українське суспільство в оману, керуючись власними інтересами, а не інтересами українського суспільства, що є демонстрацією виключного цинізму під час повномасштабної війни”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Заступника командира 501-го батальйону морпіхів Безсмертного помітили в кав’ярні в окупованому Бердянську

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна