СБУ завітала з обшуками до Фірташа, йому оголосили про підозру

Працівники СБУ та ДБР проводять обшуки в компаніях проросійского бізнесмена та олігарха Дмитра Фірташа.

Про це у понеділок, 15 травня, повідомила пресслужба СБУ.

Фірташ і вісім топ-менеджерів його компаній отримали підозру. Правоохоронці проводять обшуки в керівників фірм олігарха, зокрема в “РГК”,   “Йє енергія” та облгазах.

Варто зазначити, що компанії Фірташа становлять 70% усіх газорозподільних мереж України.

«Правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів. Штучний дефіцит покривався коштом державного газу, а гроші осідали у кишенях Фірташа. За попередніми даними, за сім років така схема завдала збитків бюджету країни на 18 млрд гривень», – підтвердили у прес-службі БЕБ.

Як заявили в СБУ, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

Правоохоронці оголосили Фірташу та його спільникам про підозри. Оліграху та його пособникам загрожує щонайменше 15 років позбавлення волі з коонфіскацією майна та неможливістю обіймати певні посади. Нині Фірташ і його спільники переховуються за кордоном.

Нагадаємо, 17 березня 2023 правоохоронці провели масові обшуки в регіональних газових компаніях, які належать Дмитру Фірташу. Йдеться про 16 офісів «Регіональної газової компанії», які підозрюють у розкраданні державного блакитного палива на 3,5 млрд грн.

Ще два роки тому РНБО ввела санкції проти Дмитра Фіртала за його участь у титановому бізнесі в Криму. Тоді державі було повернуті дві ліцензії на видобуток газу, а кілька сумнівних ліцензій анулювали.

Читайте також:
ДБР завітало з обшуками у Київраду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.