Бутусов спростував фейк росіян про знищення “Кинджалом” “Петріота” в Києві

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор.нет”

(FB)

Росіяни розповсюджують відео зі стаціонарної камери спостереження з Києва, яке було оприлюднено вночі, з коментарем, нібито на ньому зафіксовано роботу зенітної ракетної системи МІМ-104 “Петріот”. При цьому міноборони РФ та російські блогери розповсюджують дані, ніби на відео також показано ураження “Петріота” російською аеробалістичною ракетою “Кинжал”.

На мій погляд, такі заяви показують в черговий раз некомпетентність та брехливість міністерства оборони РФ та найнятих ним блогерів, виходячи з відкритої інформації про характеристики ЗРК “Петріот”.

На відео ми бачимо траєкторії запуску зенітно-ракетної системи. Саму батарею не бачимо. Також не бачимо, що саме та де саме вибухнуло на землі.

Судячи з відео, відбувся пуск понад 20 зенітних ракет з однієї точки майже одна за одною.

Але, звичайно, це жодним чином не могла бути система “Петріот”. І ось чому.

По-перше, батарея ЗРК “Петріот” загалом складається з чотирьох пускових установок, на кожній установці по чотири контейнери з ракетами. Тобто батарея може швидко здійснити тільки 16 пусків і після того має перезаряджатись.

По-друге, пускові установки великі, вони розосереджуються на значній площі, щоб не обмежувати маневр. З однієї точки всі пуски неможливі – одна установка з однієї точки зробить тільки чотири пуски, після чого змінить позицію.

Тобто заяви про “Петріот” – це черговий російський фейк.

А тепер щодо нібито ураження зенітно-ракетної системи, яка точно не схожа на MIM-104 Patriot.

Вже після завершення пусків десь неподалік ми бачимо вибух.

По-перше, видно, що вибух віддалений від точки запуску на схід від осі спостереження. У камери немає зуму, але вона фіксувала пуски з близької відстані. Пуски були десь за будинком, на який камера спрямована. Тоді як вибух віддалений від точки запуску.

По-друге, ураження “Кинжалом” якогось місця у 3-мільйонному Києві зробити непомітно неможливо – там бойова частина у 480 кг. Я не раз викладав на каналі відео вибуху схожої боєголовки від “Точки-У”. Якби був удар десь у Києві біля якогось будинку, то знайшлися б тисячі свідків через ураження значної кількості будинків та масштабні руйнування. Таке не приховаєш.

Мій висновок:

  1. Відео, яке поширюють росіяни, схоже на вибух уламків збитої ракети, що впала десь за містом.
  2. Міноборони РФ намагається приховати свої поразки у результаті знищення 5 (за іншою версією, за один день у Брянській області – 4) російських літаків та гелікоптерів за останній тиждень та в результаті невдалого повітряного удару по Києву. Російські пілоти зазнали великих втрат і бояться ефективно діяти у повітрі, ховаються від можливих пусків наших зенітно-ракетних систем новітніх зенітно-ракетних систем Patriot, IRIS-T, NASAMS, SAMP-T.
  3. В міноборони РФ точиться запекла апаратна боротьба між угрупованням Герасимова та угрупованням командувача Повітряно-космічних сил Суровікіним. Тому приховати невдалі дії Суровікіна намагаються багато його прибічників, які готові вигадати будь-що для порятунку репутації цього відомого “борця з трансформаторами”.

Читайте також:
Безсилля “кинджалів” перед “патріотами”:
Ронін про провал “об’єкта багаторічного онанізму російських військових експертів”

Уночі РФ ударила по Києву максимальною кількістю ракет за найкоротший проміжок часу: ППО збила всі 18, зокрема 6 “кинджалів”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна