Далеко, але надійно: як волонтери “ганяють” позашляховики для ЗСУ із Японії

автор: Юлія Войнар

Від початку повномасштабної війни українські волонтери, які постачають уживані позашляховики для ЗСУ, практично “вигребли” запаси таких машин по всій Європі. Потреба змушує шукати резерви на далеких ринках. І ось перші автомобілі, придбані волонтерами в Японії, уже прямують до українських військовослужбовців. На початку травня перший контейнер із позашляховиками прибув до порту Клайпеда в Литві. Наступні – в дорозі до порту в польському Ґданську.

Колеса з Осаки

Ідея викуповувати авто на японських аукціонах народилася у вимушеної переселенки з Києва Тетяни Адамчук, яка нині мешкає в японському місті Осака.

Японські позашляховики для ЗСУ в дорозі

“Я розмовляла зі знайомим з українського фонду “Героям слава”, і він розповів, що на фронті бракує автівок, а ті, що пропонують, – дорогі, з великим пробігом і не в дуже хорошому стані. Це мене наштовхнуло на думку, що треба якось допомогти. У соцмережі я побачила українку, яка теж живе в Осаці і займається купівлею авто з аукціонів. Ми зідзвонилися, і з цього все почалося”, – розповідає Тетяна.

Працівниця японської компанії Kobay Logistics українка Марія Швед такій співпраці зраділа, адже із самого початку повномасштабного вторгнення Росії міркувала, як відправити авто для ЗСУ, оскільки особистих коштів на це не мала. Вирішила опублікувати пост у соцмережі. Жінка вже три роки займається купівлею автівок на аукціонах, тож знається на всіх нюансах.

“На аукціоні десь дві тисячі машин, і з них ти маєш вибрати “свої”, а потім зробити ставку і виграти цей лот, щоб викупити. Аукціони бувають в різних містах, майже кожен день, крім суботи, неділі й понеділка. Я отримую запит, які автомобілі потрібні хлопцям на фронті. Потім брат, який мені допомагає, йде на аукціон, особисто перевіряє кожен із них, щоб він був у хорошому стані, на ходу, справний”, – розповідає Марія.

Переваги автівок, які продаються в Японії, перед європейськими чи американськими – у тому, що в них зазвичай невеликий пробіг. А ще купити авто через аукціон – набагато дешевше.

Мінус – логістика, контейнери, якими переправляють машини. Вони прямують у Європу морем, а на це потрібно до двох місяців часу.

В один 40-тонний контейнер вміщується три автівки. Перший – відправили в лютому 2023-го.

Читайте також:
Пороми, поліцейські пастки і бюрократія: що долають волонтерські авто на шляху з Європи до фронту

Японські позашляховики для ЗСУ в дорозі

Гроші на машини для ЗСУ дала ініціаторка ідеї Тетяна Адамчук – усе, що вдалося назбирати. Певну суму доклав її син Андрій Гуренко. Долучилися й інші українці, які мешкають у Японії.

На наступні контейнери гроші збирали вже всією Японією. Допомогла популярність Гуренка – він відомий у Японії політичний аналітик.

“У мене у твіттері понад 140 тисяч підписників. Я розповів про ініціативу, виклав пост, що збираю гроші на авто для української армії заради перемоги над російською агресією і буду вдячний усім, хто зможе допомогти. Так ми зібрали гроші вже і на третій контейнер, і на четвертий”, – розповідає чоловік.

Японський аукціон щедрості

Лише за півтора місяця вдалося отримати приблизно 30 тисяч доларів.

За словами Андрія, при цьому важливо раціонально витрачати ресурси, бо з покупкою не завжди можна вгадати.

“Аукціон – це певною мірою випадок. Наприклад, сьогодні є машина, яка нам подобається і яка нам потрібна. Але вона дорога, тому ми купуємо не її, а мусимо обирати щось гірше. А наступного дня може з’явитися те, що якраз нам було потрібно, але за більш оптимальну ціну”, – розповідає Гуренко.

Фотогалерея (гортайте):

Японські позашляховики для ЗСУ (6) Японські позашляховики для ЗСУ (11) Японські позашляховики для ЗСУ (10) Японські позашляховики для ЗСУ (9) Японські позашляховики для ЗСУ (8) Японські позашляховики для ЗСУ (7) Японські позашляховики для ЗСУ (3) Японські позашляховики для ЗСУ (1)
<
>

Ціна автівки залежить від її стану.

Українські військовослужбовці найбільше замовляють повнопривідні позашляховики.

Ціна одного такого авто в Японії – приблизно 4 тисячі доларів.

Мікроавтобуси – трохи дешевші, десь 2 тисячі.

40-тонний контейнер, який вміщує три автомобілі та кілька скутерів, коштує 4,5-5 тисяч доларів.

Дізнавшись про збір коштів на автівки для ЗСУ, японці почали навіть безкоштовно віддавати свої уживані машини, зокрема мікроавтобуси, для транспортування поранених. А ще – передають медикаменти, теплі речі та ліхтарики, які можуть стати у пригоді наший бійцям на фронті.

Зараз ініціатори акції  хочуть налагодити регулярний збір грошей та шукають спонсорів, щоб мати змогу купувати кращі автівки й відправляти їх в Україну частіше.

Японські позашляховики та інша допомога Україні

Крім іншого, Японія вперше надала притулок біженцям. В країні нині перебувають близько 2500 переселенців з України.

Матеріал підготовлений за допомоги MediaPort Warsaw, хабу для українських журналістів у Польщі, та за підтримки міжнародної ініціативи Media Lifeline Ukraine

Читайте також:
Стопами Жадана: письменник Любка пригнав 100-те авто для ЗСУ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.