Зеленський у Німеччині отримав премію Карла Великого українському народові: що казали

Президент Володимир Зеленський під час візиту в Німеччину отримав у місті Аахен премію Карла Великого, присуджену йому та українському народові за внесок у справу об’єднання Європи.

Трансляцію події вело Deutsche Welle.

Разом із Зеленським на церемонії був присутній федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

“Європа має багато за що дякувати українцям, особливо президенту Зеленському. Коли засновники премії вирішили її започаткувати, багато частин Європи лежали в руїнах, і жахливий досвід Другої світової війни, порушень прав людини, голоду, суму були присутні. Європа, що живе у мирі й свободі, було баченням на майбутнє. Разом з тим засновники премії бачили, як їх мрія реалізовується все більше з кожним роком”, — зазначив Шольц.

Він зауважив, що сьогодні Європа знову має на своїй території війну. “Російську жахливу агресивну війну. Війну, яка наповнена болем українців, яку ми не могли уявити. Війна знову йде проти всього, за що стоїть сьогоднішня Європа. Також війна чітко показує Україні, Європі, країнам-членам: ми стоїмо разом, ми належимо один одному і наша історія також буде разом”, — підкреслив канцлер.

Олаф Шольц відзначив, що премія імені Карла Великого вперше вручається президентові та цілому народові.

“Я думаю, це розумне рішення. Бо український народ і президент багато чого досягли, починаючи з 24 лютого 22 року. Неможливого. І з великою мужністю ваша країна захищається проти тотальної російської агресії небувалої сили, день за днем відбиває російських нападників. Російська війна зблизила європейські народи”, — наголосив глава уряду ФРН.

Шольц додав, що на шляху до ЄС Україна має повну підтримку Німеччини. “Україна тут. Україна — це Європа. Слава Україні!”, — сказав канцлер українською.

Своєю чергою, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що українці воюють не лише за свою свободу й майбутнє, а й за майбутнє Європи.

“Вони буквально борються за свободу, за людяність, за мир. Своєю кров’ю і життям вони забезпечують майбутнє своїх дітей, а також наших дітей. Президент Зеленський і народ України точно знають, за що вони борються”, — підкреслила вона.

Фон дер Ляєн зауважила, що Путін руйнує мирну роботу, яку Європа спільно будувала після закінчення Другої світової війни і пізніше після падіння “Залізної завіси”.

“Для кожного покоління настає момент, коли воно має відстоювати демократію та те, у що вірить. Для нас цей момент настав зараз”, — наголосила посадовиця.

Глава ЄК заявила, що Європа ніколи не зможе виміряти відданість і мужність українського народу.

“Але ми можемо твердо стояти на вашому боці. Я говорю не лише про багатомільярдну підтримку України, жорсткі санкції проти Росії чи сучасну зброю і боєприпаси, які ми обіцяли та поставили. Я також говорю про підтримку України на її шляху до нашого союзу і про підготовку її до майбутнього, навіть, не зважаючи на те, що війна ще триває”, — підсумувала фон дер Ляєн.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час виступу заявив, що Зеленський захищає цінності усього Заходу.

“В ці темні, непевні часи нам необхідні люди, які можуть і бажають захищати ідеали європейської і західної цивілізації. Такою людиною є Володимир Зеленський. Сьогодні Україна є переднім краєм об’єднаної Європи. Саме Україна захищає нашу свободу на кордонах Європи”, — сказав він.

Моравецький назвав Зеленського одним із найвідданіших своїй країні політиків багатьох останніх десятиріч.

“З часів Черчилля, коли той ходив Лондоном тоді, як місто бомбили нацисти, не було такого лідера, який абсолютно, безумовно ризикував своїм життям для того, щоб захистити свою батьківщину”, — зауважив польський прем’єр.

Він додав, що збройна агресія РФ не має виправдання, а Європа у своїх рішеннях повинна насамперед орієнтуватись на моральні цінності, а не шукати політичну користь.

“Варварська атака на Україну нагадала нам про те, що політичне мислення не може звести нанівець моральні категорії. Ця війна — проявлення вічного конфлікту між добром і злом. Добро має обличчя Володимира Зеленського і захисників України. Поки українці віддаватимуть свої життя за свободу, європейські серця так само будуть стікати кров’ю. Ми не маємо забувати про тисячі українських дітей, яких викрала Росія. Ми сподіваємось, що Україна їх поверне”, — підсумував Моравецький.

Фото: пресслужба президента

Що сказав Зеленський на врученні премії

Президент Володимир Зеленський у своєму виступі заявив, що для нього — велика честь представляти на врученні премії український народ.

“Мільйони людей, які борються і працюють за наші цінності й за нашу свободу, за нашу вільну Європу. Всі українці, кожен з наших героїв, заслуговує, щоб стояти тут і отримати цю нагороду. Але стільки мільйонів людей не помістяться в цій залі, тож хай сьогодні тут звучить наша мова, яка представляє весь наш народ”, — зауважив він.

Гарант підкреслив, що Україна прагне до миру. “Саме мир ми залишимо нашим дітям і онукам, як спадщину сьогодення. Ми не маємо і не хочемо інших альтернатив, але щоб залишити мир у спадщину ми з вами повинні дійти до того дня, коли зможемо сказати, що ми завершуємо цю війну нашою спільною перемогою”, — сказав президент.

Зеленський підкреслив, що історія будується з перемог, хоча і запам’ятовує поразки.

“Бували ілюзії, що нібито можливі інші цеглини для історії, ніж перемоги, але такі ілюзії оберталися зникненням, або, в найкращому випадку, багатолітнім мовчанням в історії тих, хто сповідував їх. Ілюзії обертаються смертями”, — зазначив глава держави.

Він заявив, що нині в Україні вирішується доля всієї Європи. “Бої тривають. Бої тривають на відстані понад 2000 кілометрів звідси, з Аахена — на землі України, у небі, у нашому Чорному морі. Це — поле битви, доля Європи. Теперішня Росія пішла агресією не лише проти нас, як вільної, самостійної держави, не лише проти об’єднаної Європи, як глобального символу миру і процвітання. Це війна Росії за минуле. Долаючи кілометри української території, Росія намагалась подолати роки європейської історії, історії нашої з вами”, — наголосив Володимир Зеленський.

Президент зауважив, що Україна зіткнулася з агресором, здатним на будь-яку жорстокість та підлість.

“Ми повинні стати переможцями, щоб саме наш з вами погляд на життя залишився Європі. Шановна Європо, Україна пропонує тобі перемогу, яка обернеться миром і збереже тебе. Україна пропонує перемогу не в одній цій війні, а над агресіями, над анексіями, спаленнями міст, депортаціями, над катастрофою геноциду будь-де ще на землі. Ми пропонуємо і наближаємо перемогу над тим, хто дістав все це старе зло зі сторінок минулого, щоб знищити наше майбутнє про яке мріємо для своїх дітей”, — сказав він.

Глава держави додав, що український народ не боїться Росії та її президента, на якого чекає невідворотне покарання.

“Путін обрав катастрофу. Він один. І зараз усі розуміють те, що розуміємо ми. Путін і є катастрофа. Це й відповідь. Путін і є агресія. Він не хоче для себе і свого народу іншого. Його формулою стала смерть. Як із нею говорити? За всю свою довгу історію людство не знало ще нікого, хто міг би домовитись зі смертю. Той, хто приніс смерть, хто став на шлях геноциду, хто хоче знищити нас, Європу, яку ми цінуємо, має просити пощади. І тоді буде наша відповідь — трибунал”, — зазначив Зеленський.

Він закликав надати Україні більше військової допомоги, щоб зупинити Росії і Путіна.

“Зараз лише зброя зупинить цю смерть. Це факт. Ось, чому потрібно бути твердими та рішучими в допомозі зброєю українським воїнам”, — наголосив президент.

Гарант також зауважив, що настав час зафіксувати силу єдності між ЄС та українською стороною рішенням про вступ України до Європейського Союзу, підкресливши, що Європа не буде довершеною без України.

Окрім того, він нагадав, що Україна має стати й членом НАТО.

“Не існує жодної раціональної причини, чому наші воїни, які так героїчно б’ються заради нашої спільної свободи, наших цінностей, досі не в одній організації з іншими воїнами Альянсу. Якщо судити по плодах наших дій, Україна вже в Альянсі, але де-юре рішення поки не ухвалене. Варто ухвалити це рішення, визначити алгоритм. Це мотивує наших воїнів”, — підсумував Володимир Зеленський.

Під час його промови почесний знак упав із підставки.

Про премію Карла Великого

Міжнародна премія імені Карла Великого (англ. Charlemagne Prize, фр. Prix Charlemagne) — європейська премія за внесок в об’єднання Європи. Присуджується щороку з 1950 року німецьким містом Аахен особам, які зробили великий внесок до реалізації ідеалів, під якими започатковано премію.

Названа на честь Карла Великого (747-814 ), засновника Франкської імперії та фактичного засновника Священної Римської імперії, який керував державою з Аахена.

Традиційно вручається у свято Вознесіння на церемонії в Коронаційній залі ратуші Аахена.

Лауреати Премії Карла Великого нагороджуються спеціальною грамотою, медаллю та символічною нагородою у 5 тисяч євро.

Першим лавреатом премії 1950 року був австрійський граф Ріхард Ніколас Куденгофе-Калергі , засновник Пан’європейського руху. Також серед відзначених премією: 1954 – Конрад Аденауер, 1956 – Вінстон Черчилль, 1958 – Робер Шуман, 1959 – Джордж Маршалл, 1969 – Європейська комісія, 1978 – Константінос Караманліс, 1982 – король Хуан Карлос, 1986 – народ Люксембургу, 1987 – Генрі Кіссінджер, 1988 – Франсуа Міттеран і Гельмут Коль, 1989 – брат Роже (громада Тезе), 1991 – Вацлав Гавел, 1994 – Ґру Гарлем Брунтланн, 1995 – Франц Враніцький, 1996 – королева Беатрікс, 1997 – Роман Герцог, 1999 – Тоні Блер, 2000 – Білл Клінтон, 2002 – євро, 2003 – Валері Жискар д’Естен, 2004 – Пет Кокс, Папа Іван Павло II, 2006 – Жан-Клод Юнкер, 2007 – Хав’єр Солана, 2008 – Ангела Меркель, 2010 – Дональд Туск, 2013 – Даля Грибаускайте, 2014 – Герман ван Ромпей, 2015 – Мартін Шульц, 2016 – Папа Франциск, 2018 – Еммануель Макрон, 2019 – Антоніу Гутерреш, 2020 – Клаус Йоганніс, 2022 – Світлана Тихановська, Марія Колесникова, Вероніка Цепкало, 2023 – Володимир Зеленський та український народ.

Читайте також:
“Вже цього року можемо зробити поразку РФ незворотною”. Зеленський у Німеччині заявив, що вірить в успіх “повітряної коаліції”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна