У Києві відкрили меморіальну дошку бійцеві 95 одшбр Денису Антіпову, що загинув у боях за Харківщину

Фото Дарини Федосенко й Олега Слабоспицького

У Києві на Аскольдовій могилі 11 травня відбулося урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки лейтенанту 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Денису Антіпову, який 2022 року в цей день загинув у бою з російськими окупантами біля села Довгеньке на Харківщині.

Місце для встановлення дошки було обрано символічно, адже Денис із самого дитинства був парафіянином церкви св. Миколая на Аскольдовій могилі.

Чин освячення дошки очолив єпископ Української греко-католицької церкви Андрій Хім’як. Почесну варту під час заходу несли представники Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка.

Вшанувати Дениса Антіпова прийшли ветерани російсько-української війни, побратими-військовослужбовці з Десантно-штурмових військ ЗСУ, викладачі, студенти КНУ ім. Тараса Шевченка та Київської школи економіки, представники громадських об’єднань, дипломати, українське духовенство.

Серед інших, в урочистостях взяли участь надзвичайний і повноважний посол Республіки Корея в Україні Кім Хьонг Те, перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, директор ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка Григорій Семенюк, голова Асоціації підприємців ветеранів АТО Сергій Позняк, завідувач кафедри фольклористики ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка Олеся Наумовська.

Кобзар Святослав Силенко у пам’ять про Дениса виконав повстанську “Зів’ялі квіти відійшли” та присвячену українським добровольцям пісню “Чи то грім гримить”, написану 1943 року Романом Купчинським.

Також 11 травня о 20:00 відбулася всеукраїнська онлайн-прем’єра документального фільму пам’яті Дениса Антіпова “Або ми. Або вони”, створеного за ініціативи платформи пам’яті “Меморіал”. Фільм доступний за посиланням.

Фотогалерея (гортайте):

дошка-Антіпову-1 дошка-Антіпову-' дошка-Антіпову-2 дошка-Антіпову-4
<
>

Довідково

Денис Антіпов народився 1989 року в Івано-Франківську, але ще дитиною разом із батьками переїхав до Києва.

Працював  на кафедрі мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії Національного університету ім. Тараса Шевченка, викладав  корейську мову. Неодноразово стажувався у Південній Кореї.

Брав активну участь у “Мовному Майдані”, а згодом у Революції Гідності – із 24 листопада 2013 року і до переможного кінця в лютому-2014.
Займався спеціальною військово-тактичною та медичною підготовкою.

У лютому 2015 року пішов добровольцем у 5-ту батальйонно-тактичну групу 81‑ї аеромобільної бригади, де займався аеророзвідкою безпілотними літальними апаратами. Виконував бойові завдання у багатьох гарячих точках Донецької та Луганської областей, зокрема під Донецьким аеропортом, у промзоні Авдіївки, на Світлодарській дузі.

З війни повернувся у травні 2016 року лейтенантом і командиром взводу аеророзвідки свого батальйону.

Працював над кандидатською дисертацією. Займався також сувенірним бізнесом.

Після 24 лютого 2022 року знову пішов на фронт, на цей раз – у 95-ту бригаду ДШВ.

У березні отримав серйозне травмування під час боїв за Харківщину, але щойно трохи підлікувався – знову повернувся на передову.

Офіцер управління 1-го десантно-штурмового батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Антіпов героїчно загинув 11 травня 2022 року внаслідок ворожого обстрілу танками та артилерією противника, захищаючи територіальну цілісність та Незалежність України під час оборонного бою підрозділів бригади поблизу села Довгеньке Ізюмського району Харківської області.

Читайте також:
Антіпов, Ратушний, Махов, Левін, “Азов”: стали відомі результати голосування за перейменування вулиць Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна