Сербія відмовилася від спрощеного надання громадянства росіянам, щоб не втратити безвіз із ЄС, – ЗМІ

Влада Сербії відмовилася від спрощеної процедури видачі громадянства іноземцям, які прожили в країні лише один рік.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що рішення ухвалене після того, як Єврокомісія попередила Белград, що це може призвести до скасування безвізового режиму Сербії з Євросоюзом, який працює з 2009 року.

У березні МВС Сербії розробило законопроєкт, згідно з яким подати заяву на громадянство можуть іноземці, які рік жили в країні з посвідкою на проживання та офіційно працювали в сербській компанії або були самозайнятими.

Зараз для отримання сербського паспорта необхідно прожити у країні не менш як пʼять років.

Однак, Єврокомісія попередила, що в разі ухвалення такого законопроєкту безвізовий режим із Сербією може бути призупинений через “ризики безпеки для ЄС”. У заяві Єврокомісії наголошується, що європейська влада ще торік дала чіткі рекомендації Белграду “відмовитися чи утриматися від ухвалення схем громадянства за інвестиції”.

На думку опитаних FT експертів, сербський уряд, імовірно, відкличе законопроєкт.

Влада Сербії, швидше за все, домагатиметься продовження посвідки на проживання для приблизно 200 тисяч росіян, які прибули в країну з лютого 2022 року, вважає Єлена Джанкіч, співдиректорка аналітичного центру Global Citizenship Observatory.

Читайте також:
Президент Сербії Вучич: Крим і Донбас – це Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна