Під Бахмутом загинув громадський активіст, ветеран АТО, боєць 3-ї штурмової бригади Дмитро Юденко

У боях за Бахмут 6 травня загинув відомий громадський активіст із Полтави, ветеран АТО, військовослужбовець 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Дмитро Юденко “Демон”.

Про це повідомляють у соцмережах його друзі та побратими й підтверджують полтавські ЗМІ, зокрема інтернет-видання “Полтавщина“.

На війну він пішов у 2014-му – після того, як загинув його молодший брат, Євген Юденко. Євген мобілізувався у військо одразу після початку російської агресії на сході України, в березні 2014 року – незадовго до того він завершив служити строкову в 93-й бригаді, туди й повернувся. А 21 липня 2014-го бойова машина МТЛБ, в якій він їхав із побратимами, підірвалася на фугасі неподалік села Піски на Донеччині.

Дмитро на той час працював машиністом баштового крана. На початку війни він також планував піти служити добровольцем, але після мобілізації брата було вирішено, що один із них має залишитися вдома й підтримувати матір. Проте коли Євген загинув, Дмитро зрозумів, що просто мусить також стати на захист України. Мати не відмовляла.

Оскільки, за його словами, у Збройних силах на той час “був страшенний безлад, ніхто нікого нічому не вчив”, Юденко записався в батальйон “Азов”.

Відвоювавши в АТО два з половиною роки, повернувся до цивільного життя. Став співзасновником та інструктором громадської організації “Єдність і братерство”, яка організовує військові вишколи для добровольців та тероборони.

Дмитро Юденко

Завжди займав активну громадянську позицію, відстоював інтереси громади в боротьбі з корумпованою міською владою Полтави. Відстоюючи від забудови арку в будинку по вулиці Соборності, 27, у квітні 2017 року разом з іще одним відомим активістом і ветераном Олександром Кобою отримав ножове поранення в сутичці з “тітушками”.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Дмитро повернувся у військо: спершу пішов до лав Полтавської ТрО, а потім – у новостворену 3-тю окрему штурмову бригаду ЗСУ, раніше відому як окремий полк спецпризначення “Азов”. Молодший сержант, командир відділення.

37-річний Дмитро Юденко загинув під час виконання бойового завдання в районі села Іванівське, що під Бахмутом. Залишилися дружина і донька.

В одному з останніх відео Дмитро сказав: “Тільки сила тримає ворога на відстані”.

Вічна пам’ять.

Спогади про Дмитра

“Діма ”Демон” Юденко – видатний син України, який зробив для неї стільки, що важко описати словами, – пише Тарас Лелюх. – Ми познайомилися в буремному 2014-му на базі підготовки славетного батальйону за згадку якого блокує фейсбук. Я одразу помітив його неймовірне бажання вчитися та самовдосконалюватися. Дмитро увесь свій час вільний від тренувань присвячував пошуку інформації з тактики, маскування, індивідуальної підготовки, вивчення зброї…

Він завжди шукав нестандартні рішення, застосовував свою кмітливість та логіку, перемагав там, де, здавалося, неможливо було перемогти.

Ніколи не забуду, як він по кілька годин на день відточував стрибок ногами вперед з ударом ножем, щоб під час тренування з ножового бою вразити Руслана Арійця, інструктора, і як щиро радів, коли йому це вдалося.

Як він вночі виходив на тактичне поле, щоб викопати та замаскувати приховану позицію і вразити з неї цілу групу суперників під час відпрацювання штурму приміщення. Як Дмитро через пожежну драбину залазив на 4-й поверх закинутого приміщення, щоб підловити інструкторів які робили засідку в будівлі… Після його повернення з “АТО” сотні людей отримали знання з такмеду, виживання, поводження зі зброєю завдяки Дімі і його ГО “Вороскол”.

Читайте також:
У боях за Бахмут загинув активіст “Демсокири” та автор її логотипу Тарас Воротний

Обороняючи Бахмут, загинув активіст національного руху Олег Юрченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.