“Розстріляний під Бахмутом, як Герой України”. Як воював та як загинув ізраїльський доброволець батальйону “Свобода” Олександр Дубовик

 

автор: Наталія Позняк
з Дніпра
фото автора та з родинного архіву Олександра Дубовика 

У Дніпрі, на Алеї слави Краснопільського кладовища, відбулося прощання з добровольцем батальйону НГУ “Свобода” Олександром Дубовиком, позивний “Партизан”. Він загинув 23 грудня 2022 року на Бахмутському напрямку, неподалік від селища Озарянівка. Довгий час місце бою було під контролем російських військ, і лише недавно з’явилася можливість потрапити туди. Тіло Олександра опізнали за прикметним татуюванням на лівій руці.

Момент загибелі Партизана випадково потрапив на камеру дрона аеророзвідки, який здійснював обліт місця бою. На ньому чітко видно, що Олександра було поранено. До нашого нацгвардійця підійшов військовий РФ у формі ПВК “Вагнер”, забрав зброю. Між чоловіками відбулася емоційна розмова. Після чого “вагнерівець” зайшов за спину Партизана і дав автоматну чергу.

Олександр Дубовик “Партизан”

Цей епізод дуже подібний до розстрілу тероборонівця Олександра Мацієвського за слова “Слава Україні!”, також під Бахмутом і також у грудні. Після розголосу і оприлюднення відео Мацієвському було надано звання Героя України.

Олександр Дубовик наразі не має високої нагороди. Однак його вбивство окупантами поповнило перелік воєнних злочинів росіян на території України. І перелік проявів найвищого патріотизму.

Тепер офіцер батальйону “Свобода” бригади швидкого НГУ реагування “Рубіж” Андрій Іллєнко повідомив, що “Свобода” ініціювала подання про присвоєння Дубовику звання Герой України.

Андрій Іллєнко на похороні Олександра Дубовика

Єврей у “Свободі”

Олександру Дубовику було 34 роки. Народився 11 вересня 1988 року.

На момент повномасштабної російської агресії він із родиною кілька років жив і працював в Ізраїлі, мав також громадянство цієї країни. Але події в Україні та в його рідному Дніпрі не могли лишити чоловіка байдужим. Після одного з антивоєнних мітингів у Тель-Авіві він повідомив дружині, що повертається додому, щоб захищати рідну землю від ворога.

“У мене був шок. Я йому влаштувала істерику, погрожувала розлученням, багато чого наговорила. Але він так вирішив. А в день від’їзду ми сіли, і він каже: “Давай так. Дивитися збоку, як вбивають старих і дітей я не буду. Я не зможу, ти мене знаєш. Якщо я не поїду – як я дивитимуся потім в очі своїм дітям?” І він поїхав”, – згадує дружина Партизана Олена Дубовик.

Олександр Дубовик із дітьми

2 березня 2022 року разом, з майбутніми добровольцями Інтернаціонального легіону ЗСУ, Дубовик перетнув кордон Польщі з Україною. Спочатку потрапив до Міжнародного центру миротворчості та безпеки на Яворівському полігоні. Однак після того, як 13 березня росіяни випустили туди близько 30 крилатих ракет (35 людей загинуло і 134 отримали поранення) і командування вирішило не залучати іноземців до бойових операцій, Олександр Дубовик разом зі своїм другом Аскольдом Смогоржевським, позивний “Бургер”, вирішили шукати інші підрозділи. Так обоє опинилися в батальйоні “Свобода”.

“Ми з Партизаном з цього дуже прикалувалися. В цьому була певна іронія, що два євреї – і в “Свободі” (мається на увазі патронат націоналістичної партії ВО “Свобода” над 3-м батальйоном “Свобода” 4-ї бригади оперативного призначення НГУ “Рубіж” – “Н”). В батальйон ми потрапили на початку квітня, ще встигли виїхати на Малу Старицю на Бориспільському напрямку. А потім поїхали в Сєвєродонецьк, Зайцеве – і далі”, – розповідає Бургер.

Олександр Дубовик “Партизан” (стоїть праворуч) із побратимами

Читайте також:
Як 6-та рота батальйону “Свобода” втримала Зайцеве. ВІДЕО

Шлях Партизана

Партизан ніколи не відмовлявся від участі навіть у найбільш ризикованих операціях. У серпні минулого року, перебуваючи в Зайцевому під шквальним вогнем ворога, він записав дружині коротке відеозвернення, де були такі слова: “Я не знаю, чи ми виберемося звідси. Але я хочу, щоб ти знала: я ні про що не шкодую”.

Відео, записане Партизаном у селищі Зайцеве під Горлівкою:

Тоді бійці “Свободи” вистояли і повернулися. Відеозвернення так і залишилося в телефоні.

Олександр Дубовик “Партизан” (у центрі) з побратимами

Друзі кажуть, що це були дві фрази, які Дубовик часто повторював: “Я ні про що не шкодую” і “Я ніколи не здамся в полон, краще смерть”.

“Він був вражаючою людиною. Іронічний, веселий, балакучий, часом колючий, але відкритий і прямолінійний. У нього було загострене почуття справедливості. Він носив на руці шеврон із зіркою Давида, учив правильно вимовляти “Шалом, Ісраєль”. При цьому казав, що воює за Україну, а ще більше – за світ свободи проти рабства. Так воно і було”, – згадують побратими.

Під час похорону Олександра Дубовика в Дніпрі

Побратим Історик згадує про дотепного і відчайдушного Партизана: “Якось нам довелося в одному селі вночі під обстрілами міняти колесо. А темно – хоч в око стрель. “Нічого, щось придумаємо, зараз буде світло”, – каже Партизан. – “Та яке світло, як тут обстріли”. В цей момент міна прилітає в сусідній будинок, там спалахує пожежа. “Ну от, я ж казав, що буде світло”, – спокійно каже Партизан і береться міняти колесо”.

Олександр Дубовик мав багато планів на майбутнє. Дуже любив своїх дітей, хотів бачити їх щасливими. Задумувався про те, щоб після війни назовсім повернутися в Україну, розбудовувати її далі. Не судилося.

“Партизан – це найкращий приклад для кожного українця. Його шлях воїна – унікальний. Це людина, яка продовжувала йти вперед, коли інші зупинялися”, – сказав на церемонії прощання 5 травня побратим із позивним “Ян”.

Олександр Дубовик “Партизан”

“Він став на свій шлях воїна, коли поїхав в Україну в той час, коли мільйони спішно полишали її. Після боїв під Києвом він пішов далі, коли інші зупинилися. Після Сєвєродонецька і кожної наступної ротації він мав можливість повернутися в теплу й безпечну країну, до своєї сім’ї і дітей, але щоразу він продовжував впевнено крокувати вперед. І так кожен раз, коли інші зупинялись – він ішов уперед.

У той трагічний день Партизан не зрадив свого шляху воїна і сміливо пішов на свій останній штурм.

Це безцінний історичний приклад для кожного українця сьогодні і в майбутньому”, – зазначив побратим.

Олександр Дубовик у польоті

В Олександра залишилася дружина і двоє дітей, 9-річний син та 2-річна донька. А також – батьки, молодший брат та сестри, які живуть в Україні і в Ізраїлі.

Загиблі і зниклі під Озарянівкою

З того бою під Озарянівкою 23 грудня не повернулося загалом десять бійців батальйону “Свобода”. Серед них – і заступник командира 8-ї роти Олександр Поліщук, позивний “Альпініст”.

Оскільки тіла загиблих винести не змогли, вони досі вважаються зниклими  безвісти.

Олександр Дубовик став першим із цієї групи, кого вдалося знайти й опізнати. Ще одне тіло загиблого бійця, знайдене на полі бою, відправили на ДНК-експертизу.

На похороні Олександра Дубовика в Дніпрі (фотогалерея, гортайте):

Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (10) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (9) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (7) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (6) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (5) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (4) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (3) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (1) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (12) Олександр Дубовик Партизан - похорон у м. Дніпро (11)
<
>
Поховальна процесія

Доля інших зниклих безвісти лишається невідомою. Пошуки тривають.

Читайте також:
“Один наш дрон живий уже більш як пів року”. Як воює аеророзвідка батальйону “Свобода” бригади НГУ “Рубіж”

“Гвардія наступу” – вид зсередини: що є й чого не вистачає


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.