Російська евакуація із Запорізької області: затори на Чонгарі, напруга на ЗАЕС, пріоритет – паспортам РФ

Російські окупанти в очікуванні наступу ЗСУ проводять евакуацію місцевих жителів із тимчасово захопленого міста Енергодар Запорізької області в напрямку на Бердянськ та Приморськ – на місцеві бази відпочинку. Евакуації підлягають люди, які мають російські паспорти. У першу чергу в евакуацію потрапляють ті, хто погодився на російське громадянство в перші місяці окупації.

Про це інформував Генеральний штаб ЗС України у зведенні 7 травня.

Водночас міський голова Мелітополя Іван Федоров розповів, що оголошена окупаційною адміністрацією евакуація в Запорізькій області спровокувала масову паніку та кілометрові черги на пропускних пунктах.

У своєму телеграм-каналі він опублікував фото багатокілометрових черг перед КПП “Чонгар” по дорозі від Мелітополя до Криму.

“Військові та власники спецперепусток – поза чергою. Вантажівки з награбованим – в окремій черзі. А тисячам легкових авто – мінімум 5 годин очікування”, – описує законний мер Мелітополя в телеграмі.

З його слів, “під виглядом надуманої “евакуації” окупанти готують реальні провокації”.

Федоров пояснює на прикладі поки що окупованого Токмака:

  • В евакуаційних колонах лише третина автобусів з цивільними, в інших причаїлися військові. Людей довозять до Бердянська, русню везуть далі в бік Маріуполя.
  • Окупанти щодня, щогодини, навіть вночі, їздять по вулицях і через гучномовці нагнітають “паніка є”. А з нею наростає і гуманітарна криза.

Людей спрямовують як у Крим, так і на азовське узбережжя Запорізької області, а головне – далі в РФ.

Визнаючи, що на прифронтових територіях важко з харчами та ліками, Федоров застерігає жителів області від “евакуації”, яку ініціюють росіяни.

“Окупанти обіцяють мешканцям прифронтових територій золоті гори – комфортабельне розміщення на захоплених базах відпочинку Кирилівки та Бердянська. Насправді до узбережжя довозять лише частину евакуйованих – розселяють їх поміж колаборантів та військових. Інших везуть на континентальну Росію”, – написав Федоров.

“Яка доля чекає на людей далі, наглядно показує приклад евакуйованих пів року тому з Херсона. Цивільні хочуть повернутися в Україну, грошова подачка від рашистів швидко закінчилась, але людей назад не пускають”, – розповів мелітопольський голова.

Водночас у Міжнародній агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що ситуація довкола Запорізької АЕС, що в місті Енергодар, “стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною”.

Експерти агенції, присутні на ЗАЕС, підтверджують інформацію про евакуацію жителів Енергодара, де мешкають працівники атомної станції та їхні родини. Через це і до того вкрай непроста ситуація для працівників ЗАЕС, які залишаються на робочих місцях, стала ще більш напруженою та стресовою.

Передісторія

5 травня колабораційний “глава” окупаційної російської адміністрації Запорізької області Євген Балицький оголосив про евакуацію жителів 18 населених пунктів Запорізької області через підготовку українського контрнаступу, який, за якого словами “може розпочатися у найближчі дні чи навіть години”, а також посилення обстрілів.

Ідеться про такі населені пункти: Тимошівка, Смирнове, Тарасівка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишеве, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам’янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські Роздори, Розівка.

Населені пункти Запорізької області, з яких окупанти оголосили евакуацію

В окупаційній адміністрації підрахували, що евакуація може стосуватися близько 70 тисяч людей, і пообіцяли “компенсацію” у 10 тисяч рублів.

7 травня Балицький прозвітував про евакуацію першої тисячі жителів Запорізької області.

Читайте також:
З Оріхова Запорізької області евакуювали всіх дітей, 80% міста зруйновано

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна