День піхоти: президент відзначив двох Героїв України та три бригади

З нагоди Дня піхоти президент Володимир Зеленський привітав воїнів Сухопутних військ вручив державні нагороди. Урочиста церемонія відбулася на території Маріїнського палацу в Києві.

Про це в суботу, 6 травня, повідомляє пресслужба глави держави.

Так, найвище звання  Герой України із врученням ордена “Золота зірка” присвоєно командирові 56-ї окремої механізованої Маріупольської бригади ЗСУ полковникові Сергію Сірченку.

Полковник Сірченко брав участь у заходах зі стримування збройної агресії в Луганській та Донецькій областях з 2014-го по 2018 роки. У день повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого організував ефективну розвідку, що дозволило забезпечити надійну оборону в зоні відповідальності бригади. Виконував низку бойових завдань у Запорізькій області, на Донеччині, зокрема у Вугледарі, Бахмуті та Бахмутському районі.

Також президент передав “Золоту зірку” доньці командира мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” капітана Валерія Глєбова, який удостоєний звання Героя України посмертно.

“Золоту зірку” Валерія Глєбова отримала донька Героя. Фото: пресслужба президента України

Валерій Глєбов був учасником АТО та ООС з 2015 по 2021 роки. Особисті та професійні якості командира дозволяли його підрозділу утримувати ділянку фронту на Ізюмському напрямку, а також проводити наступальні дії. Згодом його підрозділ вдало організував оборону на Бахмутському векторі. Капітан загинув наприкінці листопада 2022 року в місті Бахмут, де під час мінометного обстрілу отримав поранення, несумісні з життям.

Нагороди з рук президента також отримали ще 14 військовослужбовців – бійці були відзначені орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, “За мужність” ІІ та ІІІ ступеня, Данила Галицького, медалями “За військову службу Україні” і “Захиснику Вітчизни”.

Крім того, почесну відзнаку “За мужність та відвагу” отримали три військові частини Сухопутних військ ЗСУ:

  • 10-та окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс”,
  • 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого,
  • 56-та окрема мотопіхотна Маріупольська бригада.

Глава держави вручив командирам військових частин стрічку до їхніх бойових прапорів.

У відповідь командир 10 огшбр подарував президентові шеврон і планкетку його бригади.

Читайте також:
У бою за Бахмут загинув командир роти 93-ї бригади Олександр Немашкало “Севен”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна