У бою за Бахмут загинув командир роти 93-ї бригади Олександр Немашкало “Севен”

У бою за Бахмут 24 березня 2023 року загинув командир механізованої роти в складі 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Олександр Немашкало із позивним “Севен”. 

Про це повідомила пресофіцерка військової частини Ірина Рибакова.

“Я була знайома з Олександром Немашкалом з 21-го року, з ротації на Волноваському напрямку. У мене є багато його фотографій (він дуже не любив фотографуватися, хоча потім завжди просив надіслати світлини, але не дозволяв нічого публікувати). Він сприяв нашій роботі, не раз возив журналістів на своїй Ниві. То на вишневій, то на білій. Через обстріли, Ниви доводилося міняти. За короткий час він, здається, змінив три. Казав, що машина дешева, не шкода тримати на передовій, і прохідна”, – пригадує Ірина.

Фото – Ірина Рибакова

Контрактник ЗСУ ще в 2013 року. Служив спочатку у 92-ій окремій механізованій, потім у 17-ій танковій бригаді.

Учасник боїв у Іловайську – після них залишився з опіками на обличчі.

Фото – Ірина Рибакова

“Перед війною чотири місяці на полігонах опановував БМП. Тож, коли бої на Сході перейшли у гарячу фазу, Олександр вже був досить вправним мехводом. Під час боїв за Іловайськ його роту прикомандирували до батальйону «Донбас». Коли він виводив БМП з оточення біля Червоносільського, її заптурили, здетонував боєкомплект, і “Севена” викинуло з машини крізь відкритий люк ударною хвилею. Звідси і опіки. Та він єдиний з екіпажу, хто залишився живий”, – переповідає Рибакова.

Після лікування повернувся на службу. Воював у піхоті під Попасною. Там знову отримав важкі поранення – вже від артобстрілу: мав уламкові поранення, снаряд розбив кістку ноги. Після відновлення він вирішив вчитися на офіцера, а далі його розподілили у 93-тю бригаду.

Випускник Національної Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, у 2021 році очолив взвод.

Олександр Немашкало4 Олександр Немашкало3 Олександр Немашкало2 Олександр Немашкало6
<
>
Фото - Ірина Рибакова

Під час повномасштабного вторгнення його батальйон відбивав Охтирку, відвойовував Тростянець, тримав оборону на Ізюмському напрямку, а потім стримував навалу окупантів на Бахмуті.

Загинув “Севен” у Бахмуті 24 березня 2023 року від удару російської ракети по будинку.

Олександрові було лише 30.

Читайте також:
Захищаючи Україну, загинув найрезультативніший зенітник ЗСУ Андрій “Кельт” Лінійчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна