Захищаючи Україну, загинув найрезультативніший зенітник ЗСУ Андрій “Кельт” Лінійчук

На війні проти Російської Федерації загинув Андрій “Кельт” Лінійчук, якого називали найрезультативнішим українським зенітником.

Про смерть воїна повідомила 95-та окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ в неділю, 30 квітня.

“У боях за Україну загинув легендарний зенітник, який збив найбільшу кількість засобів повітряного нападу противника у Збройних силах”, – сказано у повідомленні.

Сам Андрій родом із Житомирщини. Він вступив до лав ЗСУ ще у 2020 році, підписавши контракт із 95-ю бригадою ДШБ.

Повномасштабну війну з РФ зустрів під Горлівкою на Донеччині.

На початку весни 2022 року воїн пройшов курси з управління ПЗРК за кордоном (Велика Британія). А вже у січні 2023 року Андрій передавав свій бойовий досвід іншим військовим.

“Я опанував роботу з ПЗРК Starstreak менш ніж за тиждень. Це були практичні заняття на тренажерах-симуляторах. Таке навчання дало чітке розуміння, як керувати цим видом зброї та ознайомило з усіма нюансами, які можуть виникнути під час роботи”, — розповів військовий у своєму останньому інтерв’ю журналістам.

“Кельт” був першим, хто здійснив бойове застосування переносного зенітно-ракетного комплексу Martlet – модифікації Starstreak, яку розробили у Великій Британії та надали Україні в межах військової допомоги.

На рахунку воїна 16 збитих дронів “Орлан-10”, 1 безпілотник “Zala” та навіть ворожий вертоліт Ка-52. За це він отримав орден “За мужність”.

Андрій Лінійчук загинув 28 квітня 2023 року після обстрілу російськими військовими позиціями українських бійців. Йому було 25 років.

Читайте також:
“Мені вперше за 100 років роду випав шанс воювати не за СРСР, а за Україну. Як я міг вчинити інакше?!” У Бахмуті загинув журналіст і воїн Володимир Мукан

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.