“Мені вперше за 100 років роду випав шанс воювати не за СРСР, а за Україну. Як я міг вчинити інакше?!” У Бахмуті загинув журналіст і воїн Володимир Мукан

У Бахмуті 29 квітня загинув український журналіст, піарник і військовослужбовець ЗСУ Володимир Мукан, який добровільно пішов у військо від початку повномасштабного вторгнення, і буквально за кілька днів до загибелі отримав офіцерське звання.

Про загибель воїна повідомили на його сторінці у фейсбуці.

Володимир Мукан працював журналістом у “Газеті по-українськи” й журналі “Країна”, захоплювався автомобілями, запустив один із перших україномовних YouTube-каналів про нові авто й кілька років був співорганізатором найбільшого ретрофестивалю в Україні Old Car Land.

Брав активну участь у Революції гідності, а до того – у Мовному Майдані 2012 року.

“Я завжди відстоював своє право на українську мову та справжню незалежність нашої держави від російського впливу, а за цей рік став ще більш рішучим у цих питаннях. Говорю друзям та знайомим, що купуючи російські товари, поширюючи в соцмережах прізвища російських блогерів чи слухаючи сучасну російську музику, ми вкладаємо гроші в їхній бізнес, а, отже, в кулі та зброю, якою вбивають українців”, – казав він у березні 2023-го.

Володимир-Мукан-авто-1 Володимир-Мукан-авто Володимир-Мукан-5
<
>

Перед початком повномасштабного вторгнення РФ Володимир працював піар-менеджером у страховій компанії, мав власну агенцію комунікацій. В армії ніколи не служив, військової кафедри у виші також не проходив. Але після 24 лютого, вивізши дружину і дітей із Бучанського району Київщини, де вони мешкали, в Черкаси, пішов у військкомат.

У військо його, без жодного досвіду, взяли не одразу, але Мукан свого таки добився і пішов воювати як доброволець.

“Усі чоловіки в моєму роду воювали: обидва мої прадіди та дід – у Другій світовій війні, а батько – в Афганістані. Тільки так склалося, що вони воювали за СРСР, а мені вперше за 100 років мого роду випав шанс воювати саме за Україну, за свою Батьківщину. Як я можу в момент цього усвідомлення вчинити інакше і сказати, що я не піду?!

Тим більше, я – батько двох синів! Якими б не були результати після війни, пройде років п’ять-десять, і вони запитають: “Де ти був?”. І що я їм скажу? Що займався піаром, коли росіяни в Україні ламали долі цілих родин, влаштовували середньовічні катівні й стирали із лиця землі міста?! Якось це неправильно”, – наголошував Мукан в інтерв’ю виданню “Цензор.НЕТ“.

У війську він як новачок отримав посаду стрільця і початкове звання – солдат.

“Мій тодішній командир роти на позивний “Тринадцятий” захотів провести співбесіду з тими, хто прийшов того дня. Це був я. Як у фільмі “Кіборги”: ставив питання, а за що ми воюємо, які я маю мотиви, і так далі. Було цікаво”, – пригадував початок своєї служби журналіст.

Відтоді він пройшов Харківщину, Луганщину, Донеччину – Попасну, Слов’янськ та інші “гарячі” напрямки. І Бахмут.

Буквально за тиждень до загибелі 35-річний сержант Мукан отримав офіцерське звання.

“Ніколи не думав, що буду військовим. Але випала честь служити в час війни і отримати погон молодшого лейтенанта саме в зоні бойових дій на найгарячішому напрямі. Вдячний командиру батальйону під позивним “Тринадцятий” і тим, хто завжди підтримував мене та лишається пліч-о-пліч. Служу українському народові!” – написав Володимир 21 квітня.

“Я вірю в нашу перемогу. На відміну від росіян, ми вмотивовані, нам немає куди відступати, ми на своїй землі. У нас потужний сержантський склад в армії, причому з більшими  повноваженнями, аніж у російській. У нас рішення приймаються просто на полі бою, у росіян – велика і неповоротка командна структура”, – розмірковував Мукан.

@volodymyrmukan За рахунок чого ми переможемо. 5 аргументів на користь ЗСУ #mv #служба #зсу🇺🇦 #наша_перемога ♬ оригінальний звук – Volodymyr Mukan

Він мріяв про мирне життя, але “тільки на умовах перемоги України”.

“Адже ми захищаємо не просто свою територію, а філософію свого життя. Росіяни хочуть, аби нас просто не було. А ми хочемо бути. І компромісу тут немає”, – наголошував боєць.

Водночас він закликав не ставитися до майбутньої перемоги легковажно, нібито вона нам дасться легко й просто.

“Не треба легковажно говорити, ніби росіяни недолугі, у них закінчується зброя, а ми їм постійно “влаштовуємо Чорнобаївку”… На жаль, реальна картина зовсім інша. Насправді росіян за кількістю значно більше, і зброї у них багато, до того ж вони можуть її постійно виробляти… Мені неприємно чути пафос про наші бої та переваги. Ті, хто знецінює ворога, так само знецінює і неймовірні зусилля наших воїнів, які власним здоров’ям і життям намагаються втримати кожен метр української території“, – казав військовослужбовець.

Напередодні загибелі він виклав у фейсбуці фото землі з околиць Бахмута.

“Так виглядає земля там, де стріляють цілодобово, на нулі. Засіяна металом, порохом, уламками та небезпекою… на десятиліття”, – підписав Володимир свій останній знімок.

Наступного дня, 29 квітня, Володимир Мукан героїчно загинув під час виконання бойового завдання.

Читайте також:
У боях за Україну загинув журналіст Олександр Бондаренко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна