Зеленський у Гельсінкі провів зустрічі з прем’єр-міністрами Швеції, Данії та Ісландії

Президент України Володимир Зеленський під час візиту в Гельсінкі (Фінляндія) провів переговори з прем’єр-міністрами Швеції, Данії та Ісландії.

Про це повідомляє сайт президента.

Зазначається, що під час зустрічі з головою уряду Швеції Ульфом Крістерссоном було детально обговорено параметри подальшої оборонної допомоги Україні, а також питання започаткування переговорів про вступ України до ЄС.

Зеленський подякував Крістерссону за дієву підтримку Швецією суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. “Особлива подяка – за підготовку передачі Україні шведських артилерійських систем Archer. Вони – одні з найкращих у світі. Високо цінуємо цей крок”, – зазначив глава держави.

З огляду на головування Швеції у Раді Євросоюзу в першому півріччі 2023 року окрему увагу під час переговорів було приділено руху України на шляху до членства в ЄС.

Під час переговорів з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен акцент був зроблений на комплексній підтримці України в боротьбі з російським агресором. Глава держави особисто подякував очільниці уряду Данії за нещодавно створений в цій країні фонд на підтримку України.

Президент відзначив важливість оборонної допомоги з боку Данії та, зокрема, оголошення напередодні найбільшого пакета допомоги від цієї держави обсягом 1,7 млрд данських крон.

Під час обговорення актуальних питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Зеленський наголосив, що особливо важливо ще до кінця поточного року розпочати в переговори про вступ до ЄС, а також окреслив амбітні очікування української сторони від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.

Володимир Зеленський відзначив результативність нещодавнього візиту прем’єр-міністра Ісландії до України й переказав особисту подяку ісландському парламенту за визнання Голодомору 1932–33 років геноцидом українського народу.

Сторони детально обговорили підготовку до 4-го саміту глав держав та урядів країн Ради Європи, що відбудеться у Рейк’явіку 16–17 травня під ісландським головуванням.

“Рада Європи має потужно відреагувати на безпрецедентний із часів Другої світової війни злочин агресії Росії. Очікуємо від саміту конкретних і вагомих рішень”, – наголосив Зеленський.

Він також зустрівся з прем’єркою Фінляндії Санною Марін, яка залишає свою посаду за результатами нещодавніх парламентських виборів.

Глава держави подякував їй за потужну та стійку підтримку України й українців із перших днів повномасштабної агресії Росії.

За словами Володимира Зеленського, надзвичайно важливим сигналом саміту глав держав Північної Європи та України є те, що нордичні країни й надалі підтримуватимуть Україну в її боротьбі за свою територіальну цілісність і спільні для наших народів цінності.

“Мені надзвичайно приємно відвідати Фінляндію. Я бачив сьогодні багато людей на вулицях, які демонстрували підтримку нашої країни”, – зазначив Президент.

Як повідомляє нідерландська преса, після візиту в Гельсінкі Зеленський вирушив у Нідерланди, де має виступити в Гаазі з промовою “Немає миру без справедливості”.

Читайте також:
Україна має вступити до НАТО слідом за Швецією, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна