Вибори у Фінляндії виграла опозиція, прем’єрка Санна Марін визнала поразку

У Фінляндії на парламентських виборах у неділю, 2 квітня, найбільше голосів здобули дві праві опозиційні сили — права Національна коаліційна партія та ультраправі “Справжні фіни”. Соціал-демократична партія прем’єр-міністерки Санни Марін отримала третє місце.

Про це повідомляє Yle. Прем’єр-міністерка Фінляндії визнала свою поразку на парламентських виборах, передає Reuters.

Національна коаліційна партія Петтері Орпо отримала 20,8% голосів виборців. Таким чином  йдеться про 48 мандатів цієї політсили у 200-місцевому парламенті Фінляндії. Це на 10 манадатів більше, ніж на попередніх виборах.

На другому місці — партія “Справжні фіни”. Вона отримала 20,1% голосів виборців та 46 місць у парламенті. Це на 7 манадатів більше, ніж раніше.

За Соціал-демократичну партію Марін проголосували 19,9% виборців. Представники цієї політсили отримали 43 місця у парламенті, що на 3 мандати більше, ніж раніше. Вони єдині з представників нинішньої правлячої лівоцентристської коаліції з п’яти партій коаліції не втратили своїх місць у парламенті.

Відповідні дані оприлюднило Міністерство юстиції після підрахунку всіх бюлетенів.

“Ми отримали найбільший мандат”, — сказав лідер Національної коаліційної партії Петтері Орпо у своїй промові до прихильників, пообіцявши “виправити Фінляндію” та її економіку.
Він отримає шанс сформувати коаліцію більшості в парламенті, оскільки епоха Марін на посаді прем’єр-міністра, як очікується, закінчується.

“Ми отримали підтримку, ми отримали більше місць (у парламенті — ред.). Це чудове досягнення, навіть якщо ми не прийшли сьогодні першими”, — сказала Марін у своїй промові перед членами партії.
“37-річна Марін, наймолодша прем’єр-міністерка у світі, яка вступила на посаду у 2019 році, вважається прихильниками по всьому світу рольовою моделлю тисячоліття для прогресивних нових лідерів, але на батьківщині вона зіткнулася з критикою за свої вечірки та державні витрати її уряду”, — пише  Reuters.

Хоча вона залишається дуже популярною серед багатьох фінів, особливо серед молодих поміркованих людей, вона викликає антагонізм у деяких консерваторів через щедрі витрати на пенсії та освіту, які вони вважають недостатньо ощадливими, відзначає агенція

Національна коаліційна партія лідирувала в опитуваннях протягом майже двох років, хоча в останні місяці її перевага зменшилася. Вона пообіцяла обмежити витрати і зупинити зростання державного боргу, який досяг трохи більше 70% ВВП з моменту вступу Марін на посаду в 2019 році.

Орпо звинуватив Марін у підриві економічної стійкості Фінляндії в той час, коли енергетична криза в Європі, спричинена війною Росії в Україні, сильно вдарила по країні, а вартість життя зросла.

Орпо заявив, що вестиме переговори з усіма групами, щоб отримати більшість у парламенті, тоді як Марін заявила, що її соціал-демократи можуть увійти до складу уряду разом з Національною коаліційною партією, але не підуть в уряд зі “Справжніми фінами”.

Під час дебатів у січні Марін назвала “Справжніх фінів” “відверто расистськими” — звинувачення, яке націоналістична група відкинула, відзначає Reuters.

Основна мета “Справжніх фінів” — зменшити те, що лідер партії Ріікка Пурра назвав “шкідливою” імміграцією з країн, що розвиваються, за межами Європейського Союзу. Політсила також закликає до політики жорсткої економії, щоб обмежити дефіцит бюджету, і цю позицію вона поділяє з Національною опозиційною коаліцією.

Читайте також:
Парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна