Оренду могили Мельника в Люксембурзі продовжили “безстроково”. Але краще б перенесли в український Пантеон

Центральна мерія міста Люксембург ухвалила рішення продовжити оренду ділянки на могилі голови ОУН полковника Андрія Мельника на ще один “безстроковий термін”, тобто наступні 30 років.

Про це 30 квітня повідомив нинішній голова Організації українських націоналістів (мельниківців), перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак.

За його словами, чинний договір оренди завершувався 15 травня 2023 року.

“Усі необхідні документи щодо пролонгації своєчасно подало Об’єднання українок Люксембургу (доземний уклін пані Наталії Павлик), яке опікується могилами українців на місцевому цвинтарі”, – зазначив Червак.

Він нагадав: після закінчення Другої світової війни Великий герцог Люксембурзький, родина якого добре знала Андрія Мельника з часів концтабору Заксенгаузен, запросила подружжя Мельників жити в Люксембурзі як почесних гостей. За декілька років перед смертю Мельник зарезервував на цвинтарі місце для себе і своєї дружини Софії Федак.

“Відтак могила Андрія Мельника стала прикладом цивілізованого ставлення до пам’яті одного з визначних діячів українського національно-визвольного руху.
На жаль, така ситуація скоріше виняток, а не закономірність. Скажімо, існують серйозні проблеми з продовженням оренди землі на могилі першого голови ОУН полковника Євгена Коновальця в Роттердамі. А тому єдиним місцем, де не буде проблем з орендою, стане Пантеон Героїв, де свій останній спочинок знайдуть великі українці, могили яких розсіяні світом”, – зазначає Богдан Червак.

Біля могили Андрія Мельника в Люксембурзі. Фото: ФБ Богдан Червак

Нагадаємо, 2 березня в Києві з’явилася вулиця Андрія Мельника.

Він був головою ОУН після Євгена Коновальця, в 1938-1964 роках.

Читайте великий матеріал “Новинарні
і дивіться фільм:

Повернення Вождя ОУН: чому Бандеру вбили, а Мельника – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна